Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teška više od tone

Upoznajte titanobou, najvećeg predatora nakon dinosaura. Mogla bi se vratiti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije 58 milijuna godina džunglama Južne Amerike pojavila se zmija teška više od jedne tone i duga 14 metara. I postala glavni predator. Znanstvenici tvrde: Opet će se pojaviti!

'Ni u svojim najluđim snovima ne očekujete da ćete pronaći udava dugačkog 14 metara. Najveća do sada bila je dugačka 7 metara', pojašnjava dr. Carlos Jaramillo, znanstvenik Smithsonian Tropical Research Instituta koji je sudjelovao u otkriću.

Pročitajte i ovo Screenshot Zastrašujuća neman VIDEO Otkrivena divovska anakonda iz Amazone: Teška je 200 kilograma, a glava joj je veličine ljudske Slika nije dostupna Znanstvenici zapanjeni Putovanje 'leti ili umri': Ptičica od 12 grama drži nevjerojatan rekord

Naime, fosili ove goleme zmije pronađeni su prilikom iskopavanja velikog rudnika u sjevernom dijelu Kolumbije.

Novootkrivenu vrstu zmije znanstvenici su nazvali titanoboa, i vjeruju da je daleki rođak anakonde i boe konstriktor te da nije bila otrovna već da je stezanjem žrtve uzrokovala naprezanje u žrtvi od 180 kg / 6 cm2, prenosi BBC. To bi odgovaralo pritisku, kažu znanstvenici, koji bi prouzročio Brooklynski most kada bi ga postavili na čovjeka. Ili kada bi na osobu stavili 3 Eiffelova tornja.

Znanstvenici kažu da je titanboa, nakon nestanka dinosaura, najmanje 10 milijuna godina bila najveći predator na Zemlji. Znanstvenicima je bilo važno pronaći ostatke lubanje kako bi mogli saznati čime se hranila i u kakvoj je vezi s današnjim vrstama zmija. Upravo zbog činjenice da je titanboa bila tako velika, kao i kosti njezine lubanje, ona je rijetka životinja čiji fosili postoje te su pronađeni ostaci triju lubanja na temelju čega je napravljena i rekonstrukcija.

Opet će se pojaviti?

'Vjerujemo da je titanoboa dosegla ovakvu veličinu zbog toplijeg vremena koje je vladalo na ekvatoru nakon vremena dinosaura. Kako temperatura raste postoji mogućnost da će se titanoboa opet pojaviti, no za to je potrebno određeno geološko vrijeme. Odnosno period od milijun godina u kojem je vrlo vjerojatno da će se ovakva gigantska zmija opet pojaviti', kaže dr. Jaramillo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene