Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj misije

Europski satelit GOCE ostao bez goriva, nitko ne zna gdje će pasti na Zemlju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europski satelit GOCE koji je posljednje četiri godine kružio orbitom oko Zemlje prikupljajući podatke o gravitaciji ostao je u ponedjeljak bez goriva i tijekom sljedeća dva tjedna mogao bi početi padati prema Zemljinoj atmosferi, objavili su u dužnosnici.

'Prikupili smo do sada najpreciznije podatke o gravitaciji', kazao je programski ravnatelj Europske svemirske agencije Volker Liebig u priopćenju.

Prema agenciji GOCE će u atmosferu ući za oko dva tjedna. Većina satelita teškog 1.100 kilograma izgorjet će tijekom ulaska u atmosferu no oko 50 njegovih dijelova odnosno 25 posto mase satelita past će na Zemlju ili u ocean.

Pročitajte i ovo Ekološki incident u Velikoj Gorici - 1 prekršajne prijave Ekološki incident! Gorivo izlijevali u sustav odvodnje, ali uvjeravaju da zagađenja nije bilo: "Osjetili smo miris" Benzinska crpka - 1 Stigla službena potvrda Vlada objavila nove cijene goriva

>> Švicarci planiraju lansirati orbitalnog 'smetlara'

Još se ne može predvidjeti gdje će ti dijelovi pasti no uže područje moći će se odrediti kako se bude približavao trenutak ulaska satelita u atmosferu. Europski satelit GOCE, nazvan Ferrarijem svemira zbog aerodinamičnog dizajna, lansiran je u ožujku 2009. i čitav projekt koštao je 350 milijuna eura.

Satelit kruži u orbiti na udaljenosti od 224 kilometara od Zemlje što je puno bliže površini planeta od drugih satelita ili Međunarodne svemirske postaje koja kruži na visini od 400 kilometara.

Satelit je protekle četiri godine prikupio najpreciznije dosad podatke o varijacijama gravitacijskog polja Zemlje a stvorio je i prvu kartu visoke rezolucije na kojoj je vidljiva granica između zemljine kore i omotača. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene