Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Magazin Forbes objavio je listu deset zanimanja koja bi mogla biti najtraženija u 2013. godini.


Ovu zanimljivu listu sastavila je američka tvrtka Economic Modeling specialists, a objavio Forbes. Lista se temelji na podacima o potražnji za tim zanimanjima tijekom prošlih nekoliko godina. Iako je istraživanje rađeno za tržište SAD-a, ovi trendovi su prisutni i na ostalim svjetskim tržištima.

>> Najbolja kompanija za rad je...

Na prvom su se mjestu, očekivano, našli programeri. Naime, od 2010. godine zabilježen je porast potražnje za zaposlenicima ove struke od sedam posto. Tvrtke se natječu kako bi bili prvi na tržištu sa svojim inovacijama, a da bi ih ostvarili potrebni su im programeri. Prosječna plaća programera u SAD- u je 90.530 dolara godišnje.

Drugo mjesto su zauzeli računovođe i revizori jer upravo oni mnogima pomažu voditi financijske evidencije i osiguravaju da se porez plaća na vrijeme. U dvije godine, porast potražnje za računovođama i revizorima iznosi tri posto, a prosječna je plaća 61.690 dolara godišnje.

Na trećem su se mjestu našli marketinški istraživači i marketinški stručnjaci koji istražuju tržište i tržišne uvjete kako bi što bolje plasirali određeni proizvod. Od 2010. Godine potražnja za ovim poslovima porasla je za 10 posto, dok je prosječna plaća 60.570 dolara godišnje.

Četvrto je mjesto pripalo analitičarima informacijskih sustava čiji je posao razumjeti i racionalizirati menadžment tehnologije unutar organizacija. U dvije godine, potražnja za ovim poslom porasla je za pet posto.

Menadžeri ljudskih resursa su na petom mjestu. Njihov je zadatak stvaranje timova kvalitetnih zaposlenika koji će ostvarivati ciljeve određene kompanije. Od 2010. potražnja za ovim poslom porasla je za pet posto.

Šesto su mjesto zauzeli administratori mreže i administratori informacijskih sistema koji su, isto tako, postali vrlo traženi. Potražnja za njima porasla je za pet posto od 2010. godine.

Sedmo mjesto zauzeli su trgovački putnici koji u ime i za račun trgovca, kao njegov trgovački punomoćnik, sklapa ugovore o prodaji robe i poduzima druge radnje u okviru ovlasti izvan poslovnih prostorija trgovca. Potražnja za njima porasla je za četiri posto u posljednje dvije godine.

Na osmo mjesto smjestili su se analitičari za sigurnost informacijskih sustava, web inženjeri i dizajneri informacijskih sistema. Od 2010. Potražnja za njihovim poslom porasla je za pet posto.

Deveto je mjesto pripalo strojarskim inženjerima koji projektiraju strojeve i alate, organiziraju njihovu proizvodnju i bave se njihovim iskorištavanjem. U posljednje dvije godine potražnja za njihovim poslom porasla je za šest posto.

Zadnje mjesto na listi pripalo je industrijskim inženjerima koji mogu raditi u različitim industrijskim granama i institucijama. Potražnja za njihovim poslom u zadnje dvije godine porasla je za pet posto.

Vezani članci Slika nije dostupna Uznemirujuće je koliko su neki ljudi nesposobni: Imali su samo jedan zadatak, a i to im je bilo previše Scarlett Johansson (Foto: Profimedia) Plavuša bujnih oblina drugu godinu za redom proglašena najplaćenijom glumicom svijeta

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju