Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici CERN-a objavili su da su u svojem Velikom hadronskom sudaraču (LHC) uočili česticu koja se preoblikovala u dvije čestice, što bi moglo biti presudno u pomicanju granica fizike prema znanstvenoj fantastici.


Mutaciju, u procesu znanom kao propadanje, predvidio je takozvani Standardni model (SM) fizike koji opisuje kako svemir funkcionira na najosnovnijoj razini ali je znanstvenici dosad nisu vidjeli.

Vezani članci Slika nije dostupna LHC otkrio novu vrstu materije? Slika nije dostupna POGLEDAJTE proces u kojem su fizičari vidjeli 'Božju česticu'

>> U CERN-u postigli temperaturu 100.000 puta veću od one u Suncu!

Otkriće, koje je objavljeno na konferenciji u Japanu, usmjerit će napore kako bi se pronašli dokazi za super simetriju, prozvanu SUSY, teoriju koja objašnjava neke kozmičke tajne i ostale ideje 'Nove fizike' koje su izvan SM granica.

LHC, koji je pušten u rad 2010. u istraživačkom centru u blizini Ženeve, potvrdio je model, što je bio početni cilj ali je dugoročni cilj ići dalje od toga prema novim područjima koja su predvidjeli teoretičari.

'Detaljne implikacije ovog posljednjeg rezultata shvatit će se tijekom rada ali je jednu stvar jednostavno ustanoviti: Standardni model je preživio još jedan test', napisao je na blogu američki fizičar i CERN-ov istraživač Matt Strassler.

Znanstvenici su pokušavali uočiti propadanja više od jednog desetljeća, a predviđeno je da se to propadanje dogodi jednom u više od tristo milijuna slučajeva sudaranja čestica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook