Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Googleov disk omogućava besplatnu pohranu do 5GB podataka kojima ćete moći pristupiti s računala, telefona i tableta.


Napokon je predstavljen Google Drive, odnosno Google disk, online servis za pohranu podataka koji je od jučer dostupan svim korisnicima Googleovih usluga.

O Google Driveu čitamo već godinama, a on će na tržištu konkurirati servisima poput popularnog Dropboxa i Microsoftovog Sky Drivea.

Google disk omogućuje vam besplatnu pohranu do 5GB podataka u Googleovom oblaku koje zatim možete dijeliti i uređivati s prijateljima, a u njega su potpuno integrirani Googleovi dokumenti koji su praktički nestali kao samostalna aplikacija.

Disku se može pristupiti putem weba, ali i putem pripadajućih aplikacija za Windows računala i Macove, odnosno za Android, iPhone i iPad – s tim da aplikacije za Appleove mobilne uređaje još nisu predstavljene te ih možemo očekivati kroz koji tjedan.

Podacima koje pohranite (backupirate) na Google Drive moći ćete pristupati s računala i mobilnih uređaja s kojih se možete spojiti na internet – tako ako stavite neku datoteku s fotografijama s računala na disk, tim ćete fotografijama moći pristupati s drugih računala, telefona i tableta tako da neće biti potrebe da te fotografije šaljete mailom ili nosite na USB sticku, sve će biti u Googleovom oblaku.

Svi kojima je 5GB za pohranu podataka malo, mogu povećati taj prostor, no za to će morati platiti određenu svotu, ovisno o količini potrebnog prostora – za 25GB potrebno je platiti 2,49 dolara mjesečno, za 100GB 4,99 dolara mjesečno, a maksimalno je moguće koristiti čak 16TB, što će koštati 799 dolara mjesečno.

Google Drive omogućuje otvaranje više od 30 vrsta datoteka u web pregledniku, a na službenom Googleovom blogu kažu da je disk integriran u 'cjelokupno Googleovo iskustvo' pa se tako fotografije iz diska mogu objavljivati na Googleu+ te će se uskoro dokumenti moći attachirati i direktno u Gmail. Googleovom disku možete pristupiti ovdje.  

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.