Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Djelo fizičara

AUDIO Poslušajte zvuk svemira odmah nakon Velikog praska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U početku bijaše - zvuk. Fizičar John Cramer ne samo da je našao dokaz zvuka nastalog u Velikom prasku, već je uspio napraviti i simuliranu rekonstrukciju tog zvuka.

U trenutku kad je počinjao svemir kakvog mi danas poznajemo, odnosno odmah nakon Velikog praska, širenje svemira bilo je toliko brzo da je proizvodilo duboki zvuk, a sami zvučni valovi postajali su sve izduženiji i iskrivljeniji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Evo i zašto Pokopana jedna od najvećih znanstvenih teza! Slika nije dostupna Fizičari ističu Sve je sigurnija tvrdnja da živimo u multisvemiru...

>> Znanstvenici: Za stvaranje svemira nije bio potreban Bog!

'Kako se rani svemir širio, zvučni valovi putovali su kroz gusti medij koji je zatvarao sam sebe, tako da je hipersfera svemira zvonila poput zvona', pojasnio je Cramer, koji je profesor fizike na Sveučilištu Washington, a prenosi Mashable.

Efekt, prenesen u okvire našeg planeta, tvrdi Cramer, bio bi ekvivalentan potresu magnitude 9 stupnjeva i učinio bi da čitav planet 'zvoni'. U slučaju Velikog praska, ta 'zvonjava' je zahvatila čitav svemir. Poslušajte kakav je to zvuk zvonio primordijalnim svemirom i u prvim kozmičkim trenucima nakon njegova postanka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene