Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stotine milijardi tona leda

Pronađena voda na Merkuru!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Planet Merkur ledeno je hladan. Iako je to najbliži planet našem Suncu, NASA je otkrila kako na njemu ima između 100 milijardi i bilijuna tona leda.

NASA je jučer priopćila kako je njihova letjelica Messenger, koja proučava Merkur, pronašla ogromne količine leda na tom planetu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronašli vodu Dokaz iz NASA-e: I pakao Merkura se može smrznuti Slika nije dostupna Svi dosadašnji podaci 'pali u vodu' Dosad neviđeni detalji: NASA objavila nove podatke o Merkuru

>> Dokaz iz NASA-e: I pakao Merkura se može smrznuti

'Tamo ima dovoljno leda da se njime okuje Washington D.C. u kocku leda duboku 4 kilometra', rekao je Sean C. Solomon, glavni istraživač misije Messenger, a prenosi New York Times.

Mjerenja instrumenata s Messengera pokazala su kako se neposredno ispod 20-ak centimetara površinskog tla na sjevernom polu Merkura nalazi desetke centimetara debeli sloj tla vrlo bogat vodikom. U NASA-i pretpostavljaju kako se u tom sloju nalazi led čiste vode, dok u sloju iznad ima tek 25 posto vodika.

U podne, na ekvatoru Merkura temperatura na površini iznosi 427 stupnjeva Celzija, što Merkur čini najtoplijim planetom u Sunčevom sustavu. S druge strane, na polovoima tog planeta i duboko u kraterima gdje Sunčeve zrake nikad ne dopiru, temperatura na površini iznosi -223 stupnja Celzija.

Znanstvenici već nekoliko desetljeća sumnjaju kako na Merkuru ima leda, a letjelica Messenger njihove je sumnje sada i potvrdila.

Letjelica Messenger nalazi se u orbiti Merkura od ožujka prošle godine i već je dovršila svoju primarnu misiju, a to je prebrojavanje čestica neutrona koje se udaljavaju od planeta, nakon što visoko energetske kozmičke zrake bombardiraju površinu Merkura, pri čemu razbijaju atome i šalju ostatke u svemir.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene