Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Šumovi i zvukovi često i neopaženo utječu na naše kognitivne sposobnosti.


Bilo da se radi o buci koju prouzročuju građevinski radovi ili netko od susjeda radi tulum u stanu, obje vrste buke nepovoljne su za našu koncentraciju. Buka građevinskih radova obično se sastoji od mnoštva različitih glasova i zvukova. Takvu vrstu ne možete jednostavno prestati slušati, odnosno isključiti se iz nje. Ona skreće pažnju na sebe i prekida tijek naših misli. Slično je i s glazbom. Doduše, glazbu koja je na stranom jeziku koji ne razumijemo puno je lakše ignorirati, odnosno, blokirati od utjecaja na našu koncentraciju.

>> Počela svirati s 2 godine: Pogledajte 7-godišnje čudo od djeteta!

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO Čuli ste šum? Otkrivena Zemljina najveća misterija Slika nije dostupna Bolest za koju nitko ne zna što je uzrokuje! Patite li od misofonije?

'Jezik, glazba i pjevanje, ali i određene vrste instrumentalne glazbe mogu nas ometati u pamćenju informacija', kazala je u intervjuu za Zeit psihologinja Maria Klatte. Neke su studije, doduše, pokazale bolje rješavanje određenih zadataka, ukoliko se tijekom njihova rješavanja slušala klasična glazba. Naknadne studije, međutim, nisu pokazale sličan efekt. 'To je vrlo kontroverzno. No, može se reći da mirna, spora instrumentalna glazba, poput one za meditiranje, nema negativnih učinaka na učenje i razmišljanje', smatra Klatte. Kaže da takva glazba stvara zvučnu kulisu, koja je ugodnija nego potpuna tišina, a ujedno i prikriva iritirajuće zvukove iz okoline.

Nekoliko sati glasne glazbe na tulumu neće uzrokovati dugoročna oštećenja. Međutim, prometna buka ima puno veće posljedice. 'Istraživanja su pokazala da djeca koja odrastaju u okolini gdje je prometna buka izrazito visoka u određenim zadacima budu nešto lošiji od djece koja žive u mirnijem okruženju', zaključila je Klatte.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook