Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bosna i Hercegovina i dalje ima izglede dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji 2018. no da bi se to dogodilo, svi u zemlji moraju raditi odgovorno svoj posao, a opstruiranje europskih integracija po načelu švedskog stola mora prestati, kazao je u srijedu predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.


"Sasvim je realno da BiH dobije kandidatski status u 2018. godini", ustvrdio je Zvizdić sudjelujući u raspravi u Domu naroda parlamenta BiH na kojemu mu je postavljeno pitanje o stanju procesa europskih integracija.

Vezani članci Migranti, ilustracija Migranti štrajkaju glađom u BiH, vlasti su bez rješenja ''To je u budućnosti neodrživo'' Migranti, ilustracija Migranti u BiH prosvjeduju i štrajkaju glađu zbog užasnih uvjeta, no i tu ima podjela: "Pola njih želi jesti, a ostali im ne dopuštaju"

Zvizdić drži kako građane BiH ne treba plašiti trajnim zastojima dodajući i kako razumije zbog čega iz Europske komisije dolaze pojačani pritisci na bosanskohercegovačke vlasti. Pritom ističe kako unatoč nedovoljnoj brzini procesi u BiH ipak idu u pozitivnom smjeru.

Upozorio je kako se u BiH neki ponašaju kao da mogu Europskoj uniji određivati pravila ponašanja birajući samo ono što im se sviđa, a odbijajući provoditi reforme i prilagođavati se europskim normama.

"Ne može BiH uzimati samo najljepši kolač sa švedskog stola, a ostalo ne. Integracije znače reforme koje su teške i vrlo bolne", kazao je Zvizdić pred zastupnicima.

Kao primjer opstrukcija što ih nameću oni koji su tek deklarativno opredijeljeni za europske integracije naveo je problem s potpisivanjem ugovora o Prometnoj zajednici jugoistočne Europe.

Na summitu Berlinskog procesa održanom u Trstu 12. spnja BiH jedina od svih država regije nije potpisala taj ugovor jer za to nije bilo suglasnosti vlade Republike Srpske. Iz Banje Luke su svoju suglasnost uvjetovali protekcionističkim mjerama zabrane pristupa inozemnih željezničkih operatera infrastrukturi u BiH, kao i zahtjevom da BiH u operativnom tijelu prometne zajednice bude zastupljena po načelu rotacije između nadležnog državnog i entitetskih ministara.

Zbog toga je BiH ostala bez 46 milijuna bespovratnih sredstava namijenjenih gradnji prometne infrastrukture, uglavnom autoceste na koridoru V c.

"Načinjena je šteta BiH nepotpisivanjem ugovora, no na svu sreću ta šteta nije nepopravljiva. Vijeće ministara u suradnji s entitetskim vladama će to uraditi vrlo brzo", najavio je ipak Zvizdić, ali je podsjetio kako ovo nije prvi put da BiH ostaje bez sredstava potpore iz EU, i to zbog unutarnjih opstrukcija. (Hina)