Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Navodno je umro još 1992.

Zuroff ozbiljno sumnja u informacije o Heimovoj smrti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Centar Simona Wiesenthala u četvrtak je objavio da se 'ozbiljno sumnja' u informacije prema kojima je jedan od najtraženijih nacističkih zločinaca Aribert Heim, kojega su logoraši iz Mauthausena zvali 'Doktor Smrt', umro u Kairu 1992. godine.

Direktor izraelskog ureda Centra Simona Wiesenthala Ephraim Zuroff izjavio je za Reuters kako nema nikakve sumnje u to da je Heim živio u Egiptu. 'No pitamo se je li ondje uistinu i umro. Ozbiljno sumnjamo u to', rekao je Zuroff nakon što su u srijedu njemačka tv-mreža ZDF i 'The New York Times' izvijestili kako je Heim umro od raka 1992. Upozorio je kako nitko ne spominje posmrtne ostatke toga nacističkog zločinca.

Pročitajte i ovo Ilustracija Mučan slučaj Doktor iz Srbije kojega je rodilja optužila za smrt svoje bebe i nasilje tijekom poroda javio se policiji Ilustracija Beba je umrla Užas u susjedstvu! Žena ispričala kako ju je tijekom poroda doktor vrijeđao i tukao: "Uzeo je mog malog anđela koji sada leži u grobu"

'Nema groba, nema trupla, pa prema tome ne možemo obaviti DNK testiranje', rekao je Zuroff, ističući kako mu je njemačka policija rekla da slučaj protiv Heima nije zatvoren. Njemačka tv-mreža, pozivajući se na izjavu Heimova sina te na izjave njegovih prijatelja i poznanika iz Egipta, izvijestila je da je Heim umro do raka 1992. te kako posjeduje i preslik njegove smrtovnice.

ZDF prenosi kako se Heim u Egipat doselio početkom osamdesetih pod lažnim imenom te da je umro 10. kolovoza 1992. godine. 'Da, moj je otac živio u Kairu', potvrdio je za ZDF Ruediger Heim. Premda je 1945. uhićen, nakon čega su ga Amerikanci smjestili u logor za ratne zločince, u sumnjivim je okolnostima pušten te je do 1962. radio kao ginekolog u njemačkome gradu Baden-Badenu.

Pobjegao je pred istragom austrijske policije te je otvorio ginekološku kliniku u Španjolskoj. Trag mu se poslije nazire u Južnoj Americi i u Egiptu. U Mathausenu je u Drugome svjetskom ratu mučio i ubijao zatvorenike. Operirao je i amputirao bez anestetika te je svojim žrtvama davao injekcije benzina, vode i otrova izravno u srce. Dugo je bio drugi na popisu najtraženijih nacističkih zločinaca, iza Aloisa Brunnera, glavnoga pomoćnika Adolfa Eichmanna.

Iz uprave ZDF-a tvrde kako su istragu proveli u suradnji s 'The New York Timesom' te da je Heim pod lažnim imenom - Tarik Farid Husein - živio u Egiptu, gdje je prešao na islam. Utvrdi li se da je vijest istinita, 'njemačka će policija provoditi opsežnu istragu jer će morati sudski goniti sve one koji su pomogli Heimu da umakne pravdi', rekao je Zuroff.

Istaknuo je da je Ruediger Heim već bio izjavio kako je nakon očeva nestanka 1962. s njim "kontaktirao" samo dva puta - to su bila dva očeva pisma pronađena u obiteljskome poštanskom sandučiću. Heim mlađi također je nekoliko puta izjavljivao kako nema nikakvih obavijesti o tomu je li mu otac živ ili mrtav. 'Znači, Ruediger je cijelo vrijeme lagao. Ili laže sada, ili je lagao prije, pa se sve što kaže mora uzeti s određenom dozom sumnje.' No, ZDF je izvijestio da je Heim pokopan na kairskome groblju za siromašne, gdje se grobovi svakih nekoliko godina prekapaju, a u njih se pokapaju novi pokojnici pa su izgledi da se pronađu njegovi posmrtni ostaci vrlo slabi.

Policija njemačke pokrajine Baden-Wuerttemberga izvijestila ja kako njihova policijska uprava od egipatskih vlasti namjerava tražiti dopuštenje za nastavak istrage u Kairu, rekao je njezin glasnogovornik Horst Haug. 'Pokušat ćemo pronaći posmrtne ostatke', dodao je Haug za agenciju AP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene