Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Troje umrlih

Žrtve tornada u Joplinu dobile rijetku gljivičnu infekciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao da nije bilo dovoljno što im je grad u potpunosti razorio tornado i ubio najmanje 151 osobu, ozlijeđeni stanovnici Joplina u Missouriju koji su nekim čudom uspjeli preživjeti užas koji je zadesio njihov gradić oboljevaju od rijetke gljivične infekcije.

Infekcija je za sada dijagnosticirana kod osam osoba, od kojih je troje i umrlo, izvijestile su vlasti u Missouriju. U istragu slučajeva se uz ministarstvo zdravstva i lokalne ustanove uključio i američki Centar za kontrolu zaraznih bolesti i prevenciju.

Pročitajte i ovo Dan nakon snažnog potresa u Tajvanu - 5 Dan kasnije FOTO Broj ozlijeđenih u potresu na Tajvanu prešao tisuću Joe Biden Zabrinuti lideri Joe Biden nakon vijesti o mrtvima u Gazi: "Provjeravamo kontradiktorne verzije"

'Sve tri osobe koje su umrle bile su teško ozlijeđene i imale su gljivice', kazao je mrtvozornik Rob Chappel. 'Jedna osoba je umrla od infekcije, tzv. mukormikoze (agresivna gljivična infekcija sinusa, mozga ili pluća koja se javlja najčešće kod osoba s oslabljenim imunitetom. Smrtnost je vrlo visoka, i do 80 posto). još nismo potvrdili uzrok smrti kod druge dvije žrtve', kazao je Chappel.

Svih osmero zaraženim mukormikozom pretrpjelo je ozbiljne ozljede, a potom dobilo i infekciju rana. 'Ljudi s oslabljenim imunitetom udišu spore i razvije se infekcija. Uzročnici mukormikoze su gljivice iz roda Phycomycetes iz grupe Mucorales ili Rhizopus koje se najčešće nalaze u tlu i trulim biljkama', kazao je za CNN dr. Benjamin Park. 'Iako je mukormikoza vrlo rijetka infekcija, vrlo je i opasna. Može ostaviti ozbiljne posljednice na bolesniak ako se ne liječi kako treba i na vrijeme. Svi koji su u tornadu zadobili neke ozljede trebali bi potražiti pomoć liječnika', dodao je.

Dobra je vijest što se bolest ne prenosi s čovjeka na čovjeka, a nije zabilježena ni prisutnost spora gljivica u zraku, vodi ili hrani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene