Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Puštanje Biljane Plavšić i Dodikov doček u Beogradu su dobili velike osude u BiH medijima.


Sarajevsko 'Oslobođenje' na naslovnici izvješćuje kako je ratna predsjednica RS Plavšić iz zatvora doletjela 'Dodikovim zrakoplovom' te konstatira kako je javnost u RS i dalje uvjerena da je ona nedužna što se može smatrati konačnom potvrdom nespremnosti za suočavanje s počinjenim ratnim zločinima. Komentari koje prenosi 'Dnevni avaz' znatno su oštriji. U brojnim reagiranjima pretežito bošnjačkih političara stoji kako je ovo predstavljalo 'likovanje nad nedjelima zločinaca'.

>> VIDEO: Plavšićku dočekao Dodik i otpratio je u stan

Vezani članci Majke Srebrenice prate izricanje presude Ratku Mladiću - 1 Reakcije na presudu Mladiću: "On je živ, a mojih nema. Plakala sam cijeli dan, sad mi je lakše" Slika nije dostupna Biljana Plavšić: Opisat ću sva podmetanja koja sam doživjela

'Žrtve platile let za Beograd', naslov je jednog od tekstova u 'Avazu' čiji je novinar pokušao pitati Dodika o moralnosti odluke da se po Plavšić pošalje zrakoplov koji se održava iz proračunskih sredstava, znači i od izdvajanja onih koji su među žrtvama ratnih zločina.

'Ja raspolažem zrakoplovom i osobno sam odlučio i naložio da se zrakoplov upotrijebi u ove svrhe', kazao je Dodik u svom stilu potvrdivši kako planira što prije 'ugosititi Plavšić u svom uredu u Banja Luci'. Zbog prijevremenog puštanja na slobodu Biljane Plavšić prosvjedovao je i bivši švedski ministar pravosuđa Tomas Bodstrom, sada zastupnik u parlamentu te države. U intervjuu koji je dao 'Avazu' Bodstrom je kazao kako za takav čin smatra izravno odgovornim aktualnog šefa švedske diplomacije Carla Bildta.

>> Komšić otkazao posjet Švedskoj zbog oslobađanja Biljane Plavšić

'Za to što je Plavšić sada na slobodi u Srbiji zaslužna je švedska vlada. Oni su to htjeli ali nisu morali učiniti', izjavio je Bodstrom dodajući kako je na takvu odluku izravno utjecao Bildt koji je s Plavšić u prijateljskim odnosima. Bodstrom je zbog ove odluke Bildta prijavio švedskom parlamentu tereteći ga da je u sukobu interesa. 'Jednostavno, on (Bildt) nije trebao odlučivati u ovom slučaju', konstatirao je Bodstrom koji je sada na čelu parlamentarnog odbora za pravosuđe. (Hina)