Zrakoplov AirAsie koji se u nedjelju srušio sa 162 putnika i člana posade nije imao odobrenje za let koridorom kojim se pilot koristio tog dana.


Airbus A320-200 (let QZ8501) koji je iz indonezijskog grada Surabayje letio u Singapur, koristio se prometnim koridorom u vrijeme za koje kompanija nije imala odobrenje, rekao je glavni direktor za zračni promet Djoko Murjatmodjo.

Vezani članci Potres na indonezijskom otoku Sulawesiju Potres na indonezijskom otoku: Najmanje 35 poginulih, stotine ozlijeđenih, srušeno nekoliko zgrada... Slika nije dostupna AirAsia: Pronađeno tijelo jednog pilota u olupini

"Nije poštovala dano odobrenje za let i dani termin i to je problem", rekao je nešto prije objavljivanja informacije o pronalasku dvaju "velikih dijelova" zrakoplova AirAsie u zoni pretraživanja.

Zbog toga je "privremeno poništeno odobrenje AirAsie za taj koridor jer kompanija nije poštovala odobrenje za let koje joj je bilo dano", istaknuo je Murjatmodjo.

'Utrka s vremenom': Hoće li crnu kutiju tražiti podmornicama?

Dodao je da će to poništenje vrijediti sve dok traje istraga o nesreći zrakoplova AirAsie koji se srušio u more pošto su ga na putu iz Surabayje u Singapur, u veoma prometnom koridoru, zahvatili veoma loši vremenski uvjeti.

Pilot je zatražio povećanje visine kako bi izbjegao oluju, ali nije odmah dobio odobrenje zbog gustog prometa. Letjelica je nedugo nakon toga nestala s radarskih ekrana.

Glasnogovornik indonezijskog ministarstva prometa J.A. Barata rekao je u priopćenju da AirAsia u nedjelju nije imala odobrenje za let koridorom Surabaya-Singapur i da nije zatražila promjenu plana letenja.

U moru pronađena dva velika dijela zrakoplova

Pronađena su dva "velika dijela" zrakoplova AirAsie koji se u nedjelju srušio u Javansko more, u Indoneziji, sa 162 putnika i člana posade, rekao je u subotu ravnatelj nacionalne agencije za potragu i spašavanje Bambang Soelistyo.

"Nakon otkrića tragova goriva i dvaju velikih dijelova zrakoplova, mogu sa sigurnošću reći da su to dijelovi AirAsijina zrakoplova za kojim tragamo", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Džakarti.

Jedan dio je veličine 9,4 x 4,8 x 0,4 m, a drugi 7,2 x 0,5 m, dodao je Soelistyo. "Dok ovo govorim, spuštamo u more daljinski upravljano podvodno vozilo kako bismo dobili stvarnu snimku predmeta na dnu mora. Svi su na dubini od 30 metara", rekao je.

Loši vremenski uvjeti ovih dana su usporili potragu za tijelima žrtava i za trupom Airbusa A320-200 koji je u nedjelju nestao s radarskih ekrana za jake oluje.

Dosad je izvučeno trideset tijela a u subotu se nastavlja potraga za ostalim žrtvama i dijelovima letjelice, napose za crnim kutijama koje su presudne za istragu.

Airbus A320-200 malezijske kompanije AirAsie srušio se u Javansko more u nedjelju na letu iz drugog po veličini indonezijskog grada Surabayje u Singapur sa 162 putnika i člana posade. Nitko nije preživio nesreću. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook