Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radnici ozračeni radioaktivnim raketama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski mediji objavili su da su četiri radnika vojne tvornice Krušik iz Valjeva navodno ozračena na radnom mjestu radioaktivnošću iz raketa zrak-zrak koje su bile smještene u skladištima te tvornice.

Srbijanski ministar obrane Zoran Stanković potvrdio je kako se u valjevskoj tvornici Krušik nalazi sedam raketa čije su glave pojačane šipkama od urana i četrnaest raketa čije su glave pojačane čeličnim šipkama.

Pročitajte i ovo Ulična mačka Traje potraga "Nemojte je dirati i približavati joj se!" Golema drama zbog mačke u Japanu: Policija je traži, poslano upozorenje građanima Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

'Rakete su bile smještene u posebnom bunkeru i posebno osigurane, te nitko nije imao pravo ulaziti u te prostorije. Prema našim informacijama u bunker su ulazile samo dvije osobe, inženjer iz Vojnotehničkog instituta i jedna osoba iz Krušika. Čekamo odgovor nadležnih zdravstvenih institucija. Bunker je bio betonski i rakete su bile adekvatno uskladištene', rekao je ministar Stanković.

Prema navodima lokalnih medija, radioaktivno streljivo u Krušik stiže još od 1989. godine, od kada valjevski oružari skladište rakete ruske proizvodnje.

Svi sanduci s radioaktivnim glavama trebali su biti vidno obilježeni i njima je rukovano na strogo propisan način. Kako javljaju mediji, 'ove je jeseni u Valjevo stiglo sedam takvih raketa, koje su imale radioaktivno punjenje, ali su one bile smještene u neodgovarajuće sanduke'.

Radioaktivnost je i otkrivena na jednom neodgovarajućem sanduku, u kojem su bile smještene vođene rakete sovjetske proizvodnje, s radioaktivnim materijalom, tvrde dobro obavješteni izvori lokalnog radija.

Kako neslužbeno saznaje beogradski radio B 92, riječ je o raketama zrak-zrak, ruske proizvodnje s oznakom R60 MK, što je slovna oznaka za rakete tog tipa, koje obilježavaju kako se radi o oružju za izvoz.

Bojeva glava, prema javno dostupnim podacima, teška je između 3,5 i šest kilograma, sadrži kilogram i šesto grama osiromašenog urana u šipkama, koji povećava probojnu moć projektila.

'Te rakete su se nalazile u operativnoj upotrebi u JNA, a nosili su ih Migovi 21 i 29. Međutim, sada nije moguće provjeriti nalaze li se one i danas u redovnoj upotrebi avijacije vojske Srbije', navodi B 92.

Vojni analitičar Aleksandar Radić rekao je kako treba pričekati izvješće medicinskih stručnjaka, ali 'da vojska Srbije u svom arsenalu nema rakete koje sadrže radioaktivne elemente'.
'Ruske rakete sadrže eksplozivnu materiju koja nije zdrava, ali nije radioaktivna', kaže Radić. Međutim dodaje kako na raketama postoje 'minimalne količine' radioaktivnog zračenja, kao i drugih zračenja. Sve to, uvjerava taj analitičar, nije tolikog intenziteta da bi imalo posljedice na ljudsko zdravlje.

Međutim, za razliku od njega, lokalni valjevski mediji tvrde kako su radioaktivnost na jednom od sanduka otkrili stručnjaci Vojnotehničkog instituta iz Beograda još krajem rujna.

Četvorica radnika za koje se sumnja da su ozračeni, pregledana su u Centru radiološke zaštite u Institutu za medicinu rada, potvrdio je za B92 načelnik Centra Radovan Kovačević. Rezultati će pokazati jesu li kontaminirani. 

Kovačević kaže kako se prvi nalazi očekuju u utorak, ali informacija o stanju zdravlja radnika neće biti objavljena dok ne budu obavljeni svi testovi što bi moglo trajati oko tri tjedna do mjesec dana. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene