Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zoran Marinović prati stanje

Nova TV u Mosulu na prvoj liniji bojišnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova TV je u Mosulu na prvoj liniji bojišnice. Zoran Marinović, suradnik Nove TV, opisuje kakvo je stanje na tom području na kojem se i dalje vode žestoke borbe.

Tisuće ljudi i dalje bježe pred borbama za Mosul. To je posljednje veliko uporište terorističke skupine Islamska država u Iraku. Postrojbe iračke vojske i kurdski borci postupno napreduju i potpuno su okružili grad. Na prvoj crti bojišta bio je suradnik Nove TV Zoran Marinović koji je za Dnevnik prenio svoje dojmove.

Pročitajte i ovo Nuspojave ibuprofena Opasne nuspojave UZNEMIRUJUĆE Uzela lijek koji Hrvati obožavaju i proživjela pakao: "Ovakvi slučajevi su rijetki, ali.." Slika nije dostupna Meta su šijiti ISIS opet udario na oslobođeni Mosul: U dva samoubilačka napada 74 mrtvih

Zorane, ti si jedan od rijetkih stranih novinara koji su obišli sela oslobođena iz ruku islamista. Kakvi su tvoji dojmovi?

'Da. Ja sam već desetak dana ovdje u Mosulu. Pratim manje ili više cijelo to vrijeme iračku Golden division. To je jedna postrojba za specijalne operacije i s njima sam u tih desetak dana, od predgrađa koje se zove Bašika, došao do samog predgrađa Mosula. ISIL se brani s bombašima samoubojicama i s auto bombama, a na to vjerojatno ni jedna vojska svijeta ne može biti spremna. Tako da se zaista grad oslobađa metar po metar. Grad je sada u jednom okruženju i mogao bih reći da se nazire kraj. On neće biti brzo, neće biti sutra i neće biti sljedeći tjedan. Ali definitvno se kraj kalifata i njegovog glavnog grada, glavnog grada terora nazire'.

U Mosulu je ostao velik broj civila. Mogu li se izbjeći civilne žrtve?

'Civili su na svakom koraku. Evo upravo iza mene jedan od najvećih kampova i svjedočim kako civili svakodnevno bježe iz Mosula kad je god to moguće. U nekoliko navrata smo vidjeli čak kako iz ISIL-ovih uporišta pucaju na te civile. Procjenjuje se da je sam centar grada okružen zapravo civilima koji su uzeti kao taoci i kada iračka vojska i šijitske milicije dođu do samog centra, civilne žrtve će biti najveće'.

Evo kao što si sam rekao, ti si u jednom izbjegličkom kampu u okolici Mosula. Kakvo je stanje u tim izbjegličkim kampovima? Jesu li iračke vlasti spremne za mogući novi izbjeglički val?

'Već sada svi kampovi su gotovo popunjeni do posljednjeg mjesta. Mosul je jedan ogroman grad. To je zapravo drugi najveći irački grad i izbjeglice svakodnevno izlaze koliko god je to moguće, ali kada počne napad na sami centar grada, tada će i izbjegličke žrtve a i izbjeglice u ovim kampovima biti zaista u nekim ogromnim brojevima'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene