Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zoellick upozorio da Venezuela srlja u teškoće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Robert Zoellick, jedini kandidat za predsjednika Svjetske banke (WB) čije imenovanje treba biti potvrđeno do kraja mjeseca, kritizirao je ljevičarskog predsjednika Venezuele Huga Chaveza, upozorivši kako njegova, naftnim prihodima poticana, socijalistička revolucija donosi teškoće Venezueli.

"To je zemlja u kojoj se gospodarski problemi gomilaju, a i na političkoj i medijskoj strani vidimo da se stvari ne kreću u zdravom smjeru", rekao je Zoelick novinarima tijekom posjeta Meksiku.

Pročitajte i ovo Vojska Venezuela Nova karta Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem Venezuela preuzela kontrolu nad zatvorom Tocoron Ponovno pod kontrolom Čak 11.000 vojnika i oklopnih vozila upalo u zatvor! Padale granate, a sudbina najzloglasnijeg čovjeka još nije poznata

Predsjednik SAD George W. Bush predložio je Zoellicka da vodi Svjetsku banku, a izvršni odbor banke trebao bi dovršiti postupak imenovanja do 29. lipnja, kako bi 1. srpnja Zoellick stupio na dužnost, navodi Reuters. 

Do petka 15. lipnja ni jedan drugi kandidat se nije javio za čelnu fukciju u WB-u.

Chevez je najavio da će povući Venezuelu iz Svjetske banke i MMF-a, okrivljujući desetljetne gospodarske recepte o strogom proračunskom nadzoru, privatizaciji i otvorenom tržištu za siromaštvo diljem Latinske Amerike.

"Ako zemlja osjeća da ne treba usluge međunarodnih financijskih institucija, to je njezin izbor", rekao je Zoellick, dodajući kako "ne manjka zemalja koje zanima suradnja sa Svjetskom bankom".

Svjetska banke će se pod njegovim vodstvom usredotočiti na obnovu ratom zahvaćenih zemalja kao što su Sudan, Haiti i Afganistan, najavio je Zoellick. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene