Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada je vidio da se na eByju prodaje grčki papirus na kojem je fragment Evanđelja po Ivanu, s početnom cijenom od samo 99 američkih dolara jedan znanstvenik brzo je reagirao.


Geoffrey Smith znanstvenik koji proučava rano kršćanstvo na Sveučilištu Texsas, primijetio je da se na eByju prodaje grčki papirus na kojem je fragment Evanđelja po Ivanu, s početnom cijenom od samo 99 američkih dolara (oko 700 kuna), piše NY Times.

Vezani članci Ubijeni znanstvenik Bing Liu U SAD-u ubijen znanstvenik koji je bio nadomak velikog otkrića o bolesti COVID-19 Magnet, ilustracija Astrofizičar pokušao napraviti alarm da se ljudi ne diraju po licu pa završio u bolnici s četiri magneta u nosu

'Pomislio sam, ovo se ne smije prodavati na eBayju. Jer će nestati u privatnoj kolekciji', rekao je dr. Smith.

On je kontaktirao prodavača i zatražio od njega da zaustavi online aukciju i dopustio mu da proučava fragment. Dr. Smith će predstaviti rezultate istraživanja na godišnjoj konferenciji Društva biblijske literature u Atlanti u SAD-u.

Dešifriran najstariji biblijski tekst nakon Svitaka s Mrtvog mora

Vlasnik mu je to i dopustio pa se dr. Smith 'bacio' na proučavanje. Papirus veličine kreditne kartice datira između 250. do 350. godine nakon Krista i sadrži šest redaka Evanđelja po Ivanu s jedne strane i neidentificiran kršćanski tekst s druge strane. Ukoliko se analize dr. Smitha pokažu točnima, to će biti jedini poznati papirus s grčkim Novim zavjetom iz nekorištenih svitaka, a ne kodeksa, tehnologije knjige u nastajanju koje su preferirali rani kršćani.

To baca novo svjetlo na priču o češćem korištenju kodeksa, knjige kakvu danas poznajemo.

'Činjenica da se ovaj pojavio na internetu, govori o stvarnosti svih nas koji radimo s rukopisima i antikvitetima. Ono što cijenimo kao akademske vrijednosti, sada se nalazi na prodaji na internetu', kazao je.

Grčki Novi zavjet na papirusu je među najstarijim i najrjeđim ostacima kršćanskih zapisa. Institut za istraživanje teksta Novog zavjeta u Njemačkoj priznalo je svega 130 pronađenih dokumenata.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook