Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morao javno reagirati

Pronašao pauka velićine psića pa dobio brojne prijetnje smrću!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Entomolog s Harvarda Piotr Naskrecki je u listopadu na blogu objavio fotografiju i vijest o tome da je pronašao pauka veličine šteneta u Južnoj Americi. Vijest je vrlo brzo postala internet senzacija, ali samo nekoliko dana kasnije, znanstvenik je počeo dobivati i poruke u kojima mu se prijetilo smrću.

Piotr Naskrecki dobio je prijetnje smrću jer je uzeo jedan primjerak tog pauka te ga odnio u muzej u SAD-u. Naravno, da bi to napravio, morao je ubiti pauka, što je nužan proces u istraživanju novih vrsta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasnost s morskog dna VIDEO Uhvatio najotrovniju ribu Jadrana: Javlja se jaka bol, moguć je i gubitak svijesti... In Magazin: Harrison Ford - 6 Već treća vrsta Gmizavac dobio ime po legendarnom glumcu: ''Ti znanstvenici stalno nazivaju stvorenja po meni, ali uvijek ona koja plaše djecu''

'Da, dobio sam dosta negativnih reakcija na činjenicu da mi znanstvenici moramo povremeno prikupiti uzorke. Htio bih naglasiti da mi nikada to ne činimo lagano i to je vjerojatno najneugodniji dio našeg posla. No, na žalost, stvarno nema drugog načina da zavirite unutar organizma. Moramo secirati stvari da vidimo kako njihovi unutarnji organi rade. Najlakši način da dobijete DNK jest samljeti mišić tog organizma. No, osim toga, mi skupljamo primjerke ne znajući za što će se koristiti. Smithsonian Institut, gdje radim, ima 21 milijun primjeraka prikupljenih tijekom posljednjih 200 ili 300 godina, a oni se još uvijek proučavaju', rekao je Nasrecki u intervjuu za NPR.

Izazvao kaos: Pauka je ubio, ali ostalo nitko nije očekivao

Istaknuo je da kad znanstvenici ne bi uzimali uzorke novopronađenih vrsta, znanost ne bi bila niti svjesna da su one postojale. Uzimanje nekoliko uzoraka u znanstvene svrhe još nije bilo izravnim uzrokom izumiranja vrsta. Ipak je riječ o ljudima kojima je primarna briga proučavanje i očuvanje vrsta i znanja o njima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene