Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zabrinjavajuće izvješće

ZAKASNILI SMO Rast temperatura mora je nezaustavljiv, posljedica su smrtonosnije oluje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrijavanje mora uslijed globalnih promjena pratit će nas u narednih nekoliko desetljeća, pa čak i stoljeća.

Zgrijavanje oceana uslijed klimatskih promjena postalo je nezaustavljivo. Pokazala su to prošlogodišnja mjerenja temperatura oceana i mjerenja razine svjetskih mora, prema kojima je 2014. bila najtoplija godina u povijesti mjerenja temperatura mora.

Pročitajte i ovo Svjetla na nebu iznad Kalifornije Snimke iz Kalifornije VIDEO Misteriozna vatrena svjetlost snimljena na nebu: "Nisam mogla vjerovati svojim očima" Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Što nas čeka idućih dana? Meteorolog otkriva kakva će biti jutra koja su pred nama - vozači bi trebali biti na oprezu

Razina mora dosegla je rekorne brojke. Godišnje se u prosjeku razina mora podiže za 3.2 do 4.0 milimetara, stoji u klimatskom izvješću za 2014. godinu kojeg je izdala američka vlada, prenosi The Guardian.

TEMPERATURE ZA SVAKI GRAD NA ZEMLJI Koliko će porasti u vašem gradu do kraja stoljeća?

Ono što zabrinjava je trend zagrijavanja mora kojeg je više nemoguće zaustaviti, tvrde znanstvenici. Zagrijavanje mora uslijed globalnih promjena pratit će nas u narednih nekoliko desetljeća, pa čak i stoljeća.

Čak i da postoji način da u trenutku zaustavimo širenje ugljika u atmosferu, znanstvenici tvrde, da dosadašnje posljedice zagađenja zraka ne možemo zaustaviti.

'To je kao teretni vlak. Potrebna je velika snaga da ga se pokrene, no jednom kad krene, potrebno je puno vremena da se zaustavi čak i kada ga više ne guramo', objasnio je Greg Johnson, oceanograf s Noaa Pacific Marine laboratorija.

'Čak i da zamrznemo misiju stakleničkih plinova na razini na kojoj se sada nalazi, more bi se nastavilo grijati godinama, stoljećima, pa čak i milenijima, a to će svakako utjecati na otapanje ledenjaka i nastavak podizanja razine mora', dodaje Johnson.

VRHUNAC TOPLINSKOG VALA Hrvatska u visokom stupnju opasnosti - Smrtnost veća za 1,3 %

Veća temperatura svjetskih mora zasigurno će utjecati i na porast broja velikih oluja koje bi u budućnosti mogle biti smrtonosnije. Oceani apsorbiraju gotovo 90% topline nastale stakleničkim plinovima. Znanstvenici su izrazili zabrinutost zbog činjenice da svaka sljedeća oluja može biti jačine kojoj do sada nismo svjedočili.

Više od 20 europskih zemalja u posljednjih nekoliko godina bilježi temperaturne rekorde. Također i Afrika, Azija i Australija. Znanstvenici napominju kako u budućnosti možemo štošta očekivati, a sve će to biti rezultat našeg djelovanja za koje je prekasno da bi se spriječilo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene