Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pronađeni su prvi jasni dokazi da je ozonska rupa iznad Antarktike počela zacjeljivati, objavili su znanstvenici.


Kako u petak javlja BBC, znanstvenici su rekli da je u rujnu 2015. rupa bila oko 4 milijuna četvornih kilometara manja nego godine 2000.

Vezani članci Onečišćenje, ilustracija Nije nimalo bezazleno: Zagreb objavio upozorenje zbog prizemnog ozona, stručnjakinja objašnjava simptome Mirko Orlić, akademik i klimatolog Stručnjak o mogućnosti da se i u Hrvatskoj pojave vremenski ekstremi kao što je tornado: "Nažalost, izgledno je. Bilo ih je i prije..."

To se postignuće pripisuje dugoročnom postupnom smanjivanju korištenja kemikalija koje uništavaju ozon.

Britanski znanstvenici prvi su uočili polovicom 80-tih godina prošlog stoljeća da se ozonski omotač počinje stanjivati oko 10 kilometara iznad Antartike.

Ozon je važan jer blokira štetno ultraljubičasto zračenje sunca, a njegov nedostatak povećava opasnost od raka kože, oštećenja katarakte i šteti životinjama i planetu općenito.

Godine 1986. utvrđeno je da ozon uništavaju molekule iz freona (CFS) koji možemo naći u raznim proizvodima, od laka za kosu, preko hladnjaka i rashladnih uređaja.

Razlog zbog kojeg se omotač počeo stanjivati upravo iznad Antarktike je tamošnja ekstremna hladnoća i puno svjetlosti.

Zahvaljujući protokolu iz Montreala (1987.) o zabrani freona stanje se postupno počelo popravljati. Sada se prvi puta vidi da se ozonski omotač ponovno počeo povećavati.

"Ne očekujemo potpuno oporavak do negdje 2050. ili 2060. ali vidimo da ozonska rupa više nije tako dramatična kakva je bila", kažu znanstvenici koji su radili na projektu. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju