Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 0 do 100 km/h za stotinku!

Znanstvenici napokon otkrili tajnu nevjerojatne brzine kameleonova jezika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski znanstvenici izradili su matematički model koji objašnjava tajne izuzetnog kamaleonova jezika, piše BBC.

Bilo je potrebno više od 20 matematičkih jednadžbi da bi se objasnilo kako ta životinja uspjeva nevjerojatnom brzinom izbaciti jezik da bi ulovio kukce.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na autocesti kod Karlovca - 4 Kod Karlovca Objavljeni strašni detalji nesreće na autocesti: Vozač ispao iz automobila i pao s vijadukta od 15 metara Ilustracija Tragedija u susjedstvu Jurio Lamborghinijem da bi se snimio za YouTube: Ubio je dječaka (5) i ozlijedio njegove sestru i majku

Model objašnjava mehaniku jezika i nastanak energije potrebne za njegovo izbacivanje i uvlačenje.

"Kad pogledate jednadžbe, stvar se čini složenom. Ali u osnovi svega leži Drugi Newtonov zakon koji se svodi na usklađivanje sila s ubrzanjem", izjavio je Derek Moulton, profesor matematičke bilogije na sveučilištu Oxford.

"Matematičkim rječnikom rečeno, iskoristili smo teoriju nelinearnog elasticiteta i odredili energiju u različitim slojevima jezika te tu potencijalnu energiju pretvorili u model kinetičke energije da bi objasnili dinamiku jezika", dodao je.

Kameleon je gmaz s nekoliko neobičnih svojstava. Na svakom stopalu ima dva prsta okrenuta prema naprijed i dva prema natrag, poput ptice. Plijen može ščepati repom, mijenjati boje, a jezik mu je među najbržima na svijetu i može doseći dvostruku dužinu tijela.

Ranija istraživanja pokazala su da, kada bi jezik kameleona bio automobil, od 0 do 100 kilometara na sat ubrzavao bi za stotinku, piše BBC. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene