Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanski znanstvenici izradili su matematički model koji objašnjava tajne izuzetnog kamaleonova jezika, piše BBC.


Bilo je potrebno više od 20 matematičkih jednadžbi da bi se objasnilo kako ta životinja uspjeva nevjerojatnom brzinom izbaciti jezik da bi ulovio kukce.

Vezani članci Policija: Ilustracija - 2 VIDEO Mladić (19) izgubio nadzor nad vozilom i zabio se u parkirane aute: "Stalno ovdje divljaju. Turiraju, okreću se pod ručnom..." Poliglot, ilustracija VIDEO Novinar postao viralni hit - pogledajte kako tečno na šest jezika izvještava o stanju u Ukrajini

Model objašnjava mehaniku jezika i nastanak energije potrebne za njegovo izbacivanje i uvlačenje.

"Kad pogledate jednadžbe, stvar se čini složenom. Ali u osnovi svega leži Drugi Newtonov zakon koji se svodi na usklađivanje sila s ubrzanjem", izjavio je Derek Moulton, profesor matematičke bilogije na sveučilištu Oxford.

"Matematičkim rječnikom rečeno, iskoristili smo teoriju nelinearnog elasticiteta i odredili energiju u različitim slojevima jezika te tu potencijalnu energiju pretvorili u model kinetičke energije da bi objasnili dinamiku jezika", dodao je.

Kameleon je gmaz s nekoliko neobičnih svojstava. Na svakom stopalu ima dva prsta okrenuta prema naprijed i dva prema natrag, poput ptice. Plijen može ščepati repom, mijenjati boje, a jezik mu je među najbržima na svijetu i može doseći dvostruku dužinu tijela.

Ranija istraživanja pokazala su da, kada bi jezik kameleona bio automobil, od 0 do 100 kilometara na sat ubrzavao bi za stotinku, piše BBC. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju