Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Je li napokon otkriveno kako je kamenje Stonehengea dospjelo na mjesto gdje se danas nalazi?


Nakon što su utvrdili da čuveni Stonehenge nije oduvijek bio na mjestu na kojem je danas te da je kamenje teško nekoliko tona prvotno bilo na lokaciji udaljenoj više od 200 kilometara, znanstvenicima nije dugo trebalo da otkriju kako je tamo dospjelo, barem tako vjeruju. Sada tvrde, pomaknuli su ih - glečeri.

Arheolozi su na lokaciji u Wilthshireu pronašli dokaze da su kameni blokovi od kojih je Stonehenge napravljen isprva bili korišteni na drugom mjestu, i to u Walesu. Tamo je 'prvi Stonehenge' bio oko 500 godina i onda je premješten na sadašnju lokaciju. No, kako?

Vezani članci Slika nije dostupna KOLIKO TAJNI SKRIVA STONEHENGE? Misterij nad misterijima još veći Slika nije dostupna NAJMISTERIOZNIJE LJUDSKE GRAĐEVINE SVIJETA Znanost ih još nije dokučila

KOLIKO TAJNI SKRIVA STONEHENGE? Misterij nad misterijima još veći

Drugi tim znanstvenika sada je objavio istraživanje u kojem tvrde da su pratili male krhotine pronađene u blizini Stonehangea sve do Wallesa i otkrili da su kameni blokovi premješteni prije 1,5 milijuna godina pomicanjem ledenjaka, a ne ljudskom rukom, drevnim zidarima, izvanzemaljcima i sl. Tragovi koji bi ukazivali da je u sve bila upletena ljudska ruka u stvari su tragovi koje su s vremenom ostavljali sami arheolozi, tvrdi dr. Brian John.

'Arheolozi su toliko žarko željeli ispričati dobru priču da su ignorirali i krivo tumačili dokaze koji su bili pred njima', kazao je John, a prenosi Independent.

Više o misteriju Stonehengea znat će se iduće godine kada arheolozi nastavljaju s iskapanjima.
 
DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju