Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili izvor misterioznog signala iz svemira čiji izvor uključuje koaliziju zvijezda koje se nalaze daleko u svemiru.


Znanstvenici su godinama tražili izvor kozmičkih zraka koje su tada nazvali Fast Radio Bursts (FRB), neobične poruke koje do Zemlje dolaze iz dubina svemira. Ponekad ti zvukovi traju tek nekoliko milisekundi, a do sada se o njima izuzetno malo znalo. Nije bilo poznato zbog čega do njih dolazi i iz kojeg dijela svemira one potječu.

Vezani članci Svemirska letjelica, ilustracija Filmske scene u svemiru: Izgubili kontrolu nad Međunarodnom svemirskom postajom, Rusi ponudili objašnjenje za incident Slika nije dostupna Najmoćnije kozmičke zrake mogle bi pružiti odgovore na vječna pitanja astrofizičara

Ove su kozmičke zrake intrigirale znanstvenike od njihovog otkrića 2007. godine, a u tijeku otkrivanja njihovih izvora nastale su i teorije kako je moguće da se radi o signalu kojeg šalje neka vrsta izvanzemaljske tehnologije.

Prema posljednjim informacijama znanstvenici su otkrili potencijalni izvor ovih neobičnih kozmičkih zraka. Čini se kako one potječu iz eliptične galaksije te su vjerojatno uzrokovane sudaranjem dvije ili više neutronskih zvijezda, navodi se u novom izvješću objavljenom u časopisu Nature.

Vrlo često znanstvenici otkriju poruke nakon što su poslane, što znači da izuzetno teško pronalaze njezine izvore. No, jedna od poruka koja je pronašla svoj put do Zemlje u travnju prošle godine, otkrila je izvor same poruke, galaksiju s koje je krenula.

Kako galaksija iz koje je zvuk navodno došao do Zemlje već duže vrijeme nije dobila novu, mladu zvijezdu, pretpostavlja se kako je zvuk nastao sudarom dviju starijih neutronskih zvijezda koje su se najprije postupno približavale, a zatim su se spojile u jednu.

Ukoliko se pokaže točnim, to bi objašnjenje riješilo mnoge tajne brzih radijskih rafala, ali i dalo nove podatke o nastanku i početku razvoja svemira.

Da bi došli do ovog rješenja, znanstvenici su proučavali 'cjelovitost' poruke, odnosno koliko je oštećena te prema tome razabrali i izračunali put kojeg je trebala proći da bi došla do Zemlje.

Nadaju se da će uskoro razviti i zamijeniti stare instrumente novima koji će moći mjeriti rafale uz pomoć kojih bi u budućnosti mogli otkrivati kako nastaju i odakle točno dolaze ove kozmičke zrake, prenosi The Independent.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju