Podaci koje su u četvrtak objavili američki znanstvenici za lipanj pokazuju ono što ljudi u Europi te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju: Temperature širom svijeta rekordne su za taj mjesec.

Galerija


Lipanj 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature, pokazuje analiza Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA).

Vezani članci Građani traže osvježenje od vrućina na fontanama (Foto: Ivo Cagalj/Pixsell) "Žega bez daška vjetra": Hrvatska vrije na rekordno visokim temperaturama, za ove je gradove izdan crveni meteoalarm Najtopliji dani ovog ljeta (Foto: Dnevnik.hr) U Kninu izmjereno čak 39 stupnjeva, a najgore tek dolazi: "Danas smo imali oko 80 intervencija zbog vrućina"

Raniji rekord je držao lipanj 2016.

Mjerenje za lipanj pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i 43. lipnju zaredom u kojemu su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 80-ih godina 19. stoljeća.

Globalno klimatsko izviješće NOAA za lipanj pokazuje da su temperature tla i oceana 0,95 Celzijevih stupnjeva iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 Celzijevih stupnjeva.

Rekordno visoke temperature tijekom lipnja 2019. zabilježene su u dijelovima središnje i istočne Europe, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog oceana, prema NOAA.

Izvješće NOAA za lipanj 2019. također procjenjuje razinu arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je druga najniža razina leda u lipnju u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981. – 2010. (Hina)