Sveti Nikola u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Sveti Nikola u Šibeniku (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nekoliko tjedana prije Božića znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordova kažu da su možda pronašli dio kosti sveca kojeg djeca najviše vole.


Znanstvenici su analizirali mikrouzorak komadića kosti i primjenom radioaktivnog ugljika došli do zaključka da potječe iz 4. stoljeća, kada je sveti Nikola umro (oko 343. godine), rekli su povjesničari.

Vezani članci Barack Obama glumio Djeda Božićnjaka (Foto: AFP) I dalje je popularan: Bivši predsjednik postao Djed Božićnjak Franka Batelić, Sementa Rajhard, Žanamari (FOTO: Pixell) Otkrivamo što su neke od najzgodnijih Hrvatica pisale Djedu Božićnjaku, nevjerojatno je što im se sve ostvarilo

Za razliku od brojnih drugih ispitivanih relikvija za koje je utvrđeno da ne potječu iz tog doba, "ovaj komadić kosti pokazuje da bi mogla biti riječ o ostacima samog svetog Nikole", komentirao je profesor Tom Higham.

Prema legendi, sveti Nikola bio je poznat po plemenitosti i po njemu je stvoren lik Djeda Božićnjaka koji na Badnjak ulazi u domove kroz dimnjak, ruku punih darova.

Sveti Nikola, čiji se blagdan slavi 6. prosinca, živio je u Miri, današnjem mjestu Kale (Demre), u Turskoj. Većina njegovih ostataka čuva se u bazilici svetog Nikole u Bariju od 1087., a u Veneciji se čuva više od 500 komadića njegovih navodnih kostiju. No tijekom godina crkve diljem svijeta dobile su dijelove relikvija.

Kost koju su analizirali znanstvenici s Oxforda, dio zdjelične kosti, u posjedu je svećenika iz Illinoisa, oca Dennisa O'Neillu, a relikvija dolazi iz Lyona, dodaje sveučilište.

"Ti nas nalazi potiču da se sada okrenemo relikvijama iz Barija i Venecije kako bismo pokazali da ostaci kosti potječu od iste osobe", rekao je liječnik Gorges Kazan sa sveučilišta. "Oduševljava nas zamisao da bi ostaci iz tako davnog doba mogli biti autentični". (Hina)