Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt vode forenzičari

Marco Polo na aparatima: Znanstvenici istražuju porijeklo Kolumba. Je li i on bio Hrvat?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putovanja Kristofora Kolumba pomogla su Europljanima u otkrivanju Amerike. No sve do današnjih dana ostala je tajna koje je podrijetlo slavnog istraživača.

U tijeku je detaljno ispitivanje DNK-a kako bi se otkrilo podrijetlo slavnog istraživača Kristofora Kolumba. Znanstvenici se nadaju da će najnovijim napretkom u genetskoj tehnologiji napokon doći do odgovora o tome gdje su živjeli preci slavnog istraživača koji je Europljanima pomogao u otkrivanju Amerike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijedno najmanje milijun eura USPJEŠNA OPERACIJA Pronađeno pismo kojim je Kolumbo javio da je otkrio Ameriku Slika nije dostupna Gotovo sigurno DNK pokazao zanimljiv detalj u vezi kralja Rikarda III

Ispitivanja se provode na Kolumbovim kostima na Sveučilištu u Granadi u Španjolskoj. Cilj im je utvrditi je li Kolumbo zaista rođen u talijanskoj Genovi, kako većina povjesničara vjeruje.

Dio povjesničara vjeruje pak da je Kolumbo podrijetlom iz Španjolske, Portugala, Poljske ili čak iz Hrvatske, piše Euronews.

José Antonio Lorente, profesor pravne i sudske medicine sa Sveučilišta u Granadi, jedan je od znanstvenika koji vode taj projekt.

"Sada imamo sekvenciranje sljedeće generacije s puno osjetljivijom tehnologijom. Na projektu je uključeno više forenzičara, objavljeno je mnogo radova koji daju korisne informacije o etničkom i zemljopisnom podrijetlu ljudi pa se nadamo da ćemo dobiti konkretne rezultate", kazao je Lorente.

Teorija o talijanskom podrijetlu najpoželjnija za povjesničare

Navodi da, iako je "teorija o talijanskom podrijetlu Kolumba najpoželjnija za povjesničare, ne mogu se isključiti i drugi mogući rezultati istraživanja koje je trenutačno u tijeku".

"Jasno je da postoje neke druge teorije, neke od njih vrlo su dosljedne, s vrlo logičnim obrazloženjem i dolaze s puno podataka. Pokušavamo ponuditi znanstvene podatke kako bi ih povjesničari mogli protumačiti na ispravan način", dodao je Lorente i naglasio da će genetske usporedbe s već identificiranim osobama dovesti do zaključka o tome kojem je regionalnom području pripadao Kolumbo.

"Tek počinjemo s ovim projektom, a veliki napredak očekujemo u sljedećih deset do petnaest godina", zaključio je Lorente.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene