Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Radijski signali i radarska aktivnost u sjevernokorejskoj raketnoj bazi ulijevaju strah da Sjeverna Koreja priprema novo ispaljivanje rakete, izvijestili su u utorak južnokorejski i japanski mediji.


Cho Myoung Gyon, južnokorejski ministar ujedinjenja, kazao je u utorak da je došlo do "znatne aktivnosti nedavno na Sjeveru", ali je ocijenio da vlada mora "čekati i vidjeti hoće li to završiti testiranjem rakete ili je to samo provokacija".

Vezani članci Kim Jong Un (Foto: KCNA VIA KNS / AFP) Kim opet provocira: Sjeverna Koreja ispalila nepoznatu raketu kratkog dometa Strah od novih testiranja u Sjevernoj Koreji (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Rastu napetosti, ali i strah: Novi dokazi da se uništeno postrojenje obnavlja?

Sjeverna Koreja alarmirala je međunarodnu zajednicu balističkim programom, ali nije obavljala testiranja od 15. rujna, što je pobudilo nadu da pooštravanje sankcija UN-a donosi plodove.

Južnokorejska agencija Yonhap koja citira vladin izvor izvješćuje, međutim, da je radar za trasiranje raketa pušten u pogon u ponedjeljak u neidentificiranoj sjevernokorejskoj bazi te da se telekomunikacijski promet intenzivirao.

Podsjetimo, Sjeverna Koreja u rujnu je ispalila balistički projektil srednjeg dometa koji je preletio sjeverni Japan, a potom pao u Pacifik.

Učinili su to dan nakon što su poručili da će nuklearnim oružjem "potopiti" Japan i svesti Sjedinjene Države "na pepeo i mrak" zbog toga što su te dvije zemlje podržale rezoluciju UN-a kojom su pooštrene sankcije protiv Pjongjanga zbog nuklearnog pokusa izvedenog 3. rujna. (Hina)