Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ratni zločini nad hrvatskim civilima u dolini Neretve jesu počinjeni i o tome nema nikakve dvojbe a odgovorne za to trebaju procesuirati sudovi u BiH, izjavila je glasnogovornica tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Olga Kavran.


U intervjuu kojega je u nedjelju objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Kavran je istaknula kako činjenica da je ICTY bivšeg zapovjednika Armije BiH Sefera Halilovića oslobodilo odgovornosti za zločine u selima Uzdol i Grabovica ne znači da za to nitko neće odgovarati.

Vezani članci Migranti u kampu Vučjak (Foto: Robert Anic/PIXSELL) - 8 U BiH uhićena tri muškarca dok su pokušavala u Hrvatsku prokrijumčariti migrante Milorad Dodik (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) Iz Njemačke oštre kritike Dodika: "Lažima niječe ratne zločine, tako je bilo i u Njemačkoj s negiranjem Auschwitza"

"Prizivno vijeće je potvrdilo, što ni jedna strana nije negirala, da su ratni zločini počinjeni u Grabovici i Uzdolu te da su nevini ljudi ubijeni. Utvrđeno je tko ih je počinio u smislu postrojbi koje se mogu smatrati odgovornima za ratne zločine. Na žalost u haškom tribunalu nije utvrđena individualna odgovornost", kazala je Kavran dodajući kako se u tužiteljstvu ICTY-a nadaju da će taj posao sada preuzeti sudovi u BiH.

"Procjena je da je oko deset tisuća osoba vršilo zločine na
teritoriju BiH. Nadamo se da će barem većini njih biti suđeno pred lokalnim pravosuđem", kazala je glasnogovornica haaškog tužiteljstva.

Kavran je potvrdila kako u Den Haagu nemaju novih informacija o preostaloj četvorici optuženih koji su još u bijegu.

Ponovila je kako se smatra da je Ratko Mladić u Srbiji, da su Goran Hadžić i Stojan Župljanin "dostupni srpskim vlastima" dok je Karadžić u regiji odnosno u Srbiji, Republici Srpskoj ili Crnoj Gori.

Kavran je dodala kako u ovom trenutku nema novih zahtjeva prema ICTY-u za prebacivanje sudskih postupaka pravosudnim tijelima u regiji.