Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zimbabve: Oporbeni vođa se povukao iz predsjedničke utrke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zimbabveanski oporbeni vođa Morgan Tsvangirai povukao se iz drugog kruga predsjedničkih izbora u kojem mu je konkurent aktualni predsjednik Robert Mugabe, kazavši kako je u sveprisutnom ozračju nasilja nemoguće osigurati održavanje slobodnih i poštenih izbora, prenijele su svjetske agencije.

Tsvangirai je odluku objavio samo nekoliko sati nakon što je njegov Pokret za demokratske promjene (MDC) najavio da odustaje od sudjelovanja na izborima i nakon što su Mugabeovi simpatizeri silom rastjerali njegove pristalice koji su se okupili na skupu u glavnome gradu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mugabe kaže da je spreman na razgovore s oporbom Slika nije dostupna Tsvangirai se sklonio u nizozemsko veleposlanstvo u Harareu

"Mi iz MDC-a odlučili smo da više nećemo sudjelovati u ovom nasilnom i nezakonitom izbornom procesu", rekao je Tsvangirai novinarima.

MDC i Tsvangirai, koji je 29. ožujka pobijedio Mugabea u prvome izbornom krugu, ali bez apsolutne većine glasova koja mu je bila potrebna da izbjegao drugi krug, ponovno su optužili vladine sigurnosne snage i miliciju za zastrašivanje, čiji je glavni cilj Mugabeova pobjeda na izborima 27. lipnja.

Tsvangirai je ponovio da je siguran kako je u pitanju državna urota, čiji je cilj zadržati 84-godišnjeg Mugabea na vlasti.

"Mi iz MDC-a od glasača ne možemo tražiti da glasuju za nas, kada bi ih izlazak na birališta mogao stajati života", objasnio je Tsvangirai koji je tijekom kampanje i sam bio pritvaran pet puta. Rekao je kako je do sada 86 simpatizera i članova MDC-a ubijeno, a 200,000 protjerano iz njihovih domova.

Današnjim napadom pristaša Mugabeove stranke na skup MDC-a u Harareu "Mugabe je oporbi objavio rat", rekao je Tsvangirai za francuski AFP.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene