Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Židovski čelnici poručili su dužnosnicima Vatikana da nijekanje holokausta 'nije mišljenje, nego zločin' prilikom susreta u ponedjeljak na kojem se razgovaralo o biskupu kojega optužuju za antisemitizam.


Sastanak, prvi otkako je prošloga mjeseca izbio skandal s biskupom Richardom Williamsonom koji je doveo u pitanje razmjere holokausta, dogodio se tri dana uoči susreta pape Benedikta XVI. s čelnicima američkih Židova. Williamson je u siječnju izjavio švedskoj televiziji da 'vjeruje da plinske komore nisu postojale'. Dodao je da u nacističkim koncentracijskim logorima nije stradalo više od 300.000 Židova, daleko manje od šest milijuna, brojke oko koje se slaže većina povjesničara.

Vezani članci Uz Dan Holokausta (Foto: Hina/Ivo Lučić) - 1 Zagrebačka tinejdžerica preživjela je najzloglasniji nacistički logor, u kojem je zvjerski ubijeno više od milijun ljudi Slika nije dostupna Biskup Williamson ispričao se zbog nijekanja holokausta

'Danas smo opet odlučno ustvrdili da nijekanje holokausta nije mišljenje, nego zločin', rekao je Richard Prasquier, predsjednik krovne organizacije francuskih Židova CRIF. Prasquier i Maram Stern, podtajnik Svjetskog židovskog kongresa (WJC), razgovarali su s kardinalom Walterom Casperom, predstojnikom Kongregacije za promicanje jedinstva kršćana, zadužene i za odnose sa Židovima.

'Želimo da Vatikan shvati kako će toleriranje antisemita kao što je Williamson dovesti u pitanje sva postignuća dijaloga između Židova i kršćana u proteklih 40 godina', izjavio je u priopćenju predsjednik WJC-a Ronald Lauder. 'Vjerujemo da je naša poruka sada shvaćena. Kontroverzna rasprava u protekla tri tjedna imala je pozitivan učinak', rekao je Lauder koji nije bio na sastanku s Casperom.