Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Židovski rabin koji vodi brigu o Zidu plača u Jeruzalemu zatražio je u ponedjeljak da, unatoč sigurnosnim mjerama, pristup najsvetijem mjestu židovstva ostane slobodan tijekom skorog posjeta pape Benedikta XVI.


'Prostor ispred Zida plača mora biti pristupačan svima tijekom čitava Papina boravka' planirana u svibnju, rekao je rabin Shmuel Rabinowitch za izraelski javni radio. 'Dakako da treba poduzeti potrebne mjere sigurnosti, ali taj prostor je dostupan svima više od 42 godine i židovi moraju i dalje moći moliti ondje čak i tijekom toga posjeta', dodao je.

Kako navodi radio, policija i Shin Beth (služba unutarnje sigurnosti) zatražili su da se zapriječi pristup tom mjestu od večeri uoči Papina dolaska pa sve dok Benedikt XVI. ne ode iz Jeruzalema, ali se rabin Rabinowitch usprotivio takvoj odluci.

Vezani članci Slika nije dostupna Izrael zaustavio židovske aktiviste na putu za Gazu Slika nije dostupna Rabin: Zna se da žene ne smiju na izbore

Benedikt XVI. će posjetiti Svetu Zemlju od 8. do 15. svibnja. Tijekom boravka treba posjetiti Zid plača gdje će se pomoliti te obližnji Plato džamija, gdje je i Al Aqsa, treće sveto mjesto islama.