Zima je uzrokovala velike probleme za stanovnike jedne zgrade u ruskom gradu Irkutsku. Naime, cijelu zgradu, izvana i iznutra, okovao je led. Dogodilo se to nakon što su popucale cijevi na svim katovima.

Galerija


Stanari su ogorčeni jer zbog prebacivanja odgovornosti više institucija nitko ne rješava problem, a oni su zaglavljeni u zamrznutoj zgradi na temperaturama do minus 20 stupnjeva. Četiri obitelji koje žive u zgradi jedva preživljavaju dok čekaju preseljenje.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Što se krije iza naglog porasta broja novooboljelih u ovoj velikoj zemlji? U posljednja 24 sata zaraženo više od 13.500 ljudi Zaleđena cesta Brza reakcija spriječila sudar na zaleđenoj cesti, gledali su se u oči dok su pokušavali izbjeći nesreću

"Tražili smo da nam daju odštetu kako bismo mogli platiti račune, ali svi su nas odbili jer kažu kako nema dokumenata, pa ne mogu potpisivati nikakve sporazume. Zato smo u slučajevima hitnih situacija i kvarova sve popravljali sami", ogorčena je jedna od stanarki u zgradi Natalia Chipurina.

Nekada je zgrada služila kao dom za polaznike škole vojnih zrakoplovnih inženjera, a u njemu su boravili vojnici i civili zaposleni u školi do njezina zatvaranja 2009. godine. Nakon zatvaranja škole zgrada je prestala služiti svim državnim strukturama te su ju napustili svi stanari osim pet obitelji koje su se tu trajno uselile.

Unatoč tomu, stanovi obitelji imali su grijanje te pristup hladnoj i toploj vodi. No puknuće cijevi za toplu vodu uzrokovalo je rast leda na zidovima, podovima i stropovima unutar zgrade. Gradske vlasti odbile su popraviti kvar u zgradi jer, kako tvrde, ona nije u gradskom vlasništvu.

Iz Ministarstva obrane izjavili su kako su zgradu prepisali na vladu Irkutska 2006. godine, no oni ne žele snositi odgovornost i inzistiraju na tome da je zemljište oko zgrade na kojem su cijevi i dalje vlasništvo Ministarstva.

Stanarima je preporučeno da dokažu sudu svoje pravo na stanovanje u zgradi kako bi ih se moglo preseliti.

Istražni odbor u međuvremenu je preuzeo slučaj, dok je guverner Irkutska dobio naredbu da preseli stanare u roku od mjesec dana. A dok je birokratski problem i dalje neriješen, četiri obitelji koje i dalje žive u zgradi bore se sa preživljavanjem zime.