Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pobjegla od čuvara

Ženka amazonskog jaguara ubijena nakon olimpijske svečanosti u Brazilu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ženka amazonskog jaguara imenom Džuma dovedena radi pokazivanja na svečanosti nošenja olimpijske baklje u brazilskom gradu Manausu kratko nakon svečanosti ubijena je jer je pobjegla čuvarima, doznaje se iz medija.

Ženka jaguara ubijena je u ponedjeljak u zoološkom vrtu koji se nalazi uz vojni centar gdje se održavala svečanost nošenja baklje. Unatoč tome što su životinji dali sedative, pobjegla je od svojih čuvara te ju je vojnik ubio.

Pročitajte i ovo Mladić koji je ukrao sigurnosne planove za Olimpijske igre osuđen na sedam mjeseci zatvora Ide u zatvor Uhićen kradljivac sigurnosnih planova za jedno od najvećih sportskih događanja Ilustracija Krađa u Parizu Iz vlaka nestala torba o kojoj ovise životi tisuća ljudi: "Sadrži osjetljive podatke"

"Pogriješili smo što smo dopustili da olimpijska baklja bude izložena pored divlje životinje", rekao je lokalni organizaciijski odbor Olimpijskih igara u Riju.

Kartonski nasmiješeni žuti jaguar pod imenom Ginga maskota je brazilskih olimpijskih igara.

Jaguari su gotovo izumrli u Urugvaju i El Savadoru, prema podacima međunarodnog saveza za održanje prirode.

Ubojstvo jaguara izazvalo je prosvjede skupina za zaštitu životinja koje podsjećaju i na ubojstvo gorile u cincinnatijskome zološkom vrtu kao dokaz manjkave politike prema divljim životinjama. Mnogi postavljaju pitanje: Zašto je uopće divlja životinja morala biti upletena u Olimpijske igre?

"Kada ćemo naučiti? Divlje životinje uhvaćene i prisiljene da rade stvari kojih se boje, nekad i bolne i uvijek neprirodne, tempirana su bomba - naši postupci i njih i ljude dovode u opasnost", rekla je direktorica organizacije PETA.

Isto pitanje postavila je i organizacija za zaštitu životinja u Brazilu - Savez za slobodu životinja, sa sjedištem u Riju.

"Kada će ljudi (i institucije) zaustaviti svoju bolesnu potrebu da pokazuju snagu zatvarajući, kroteći i pokazujući divlje životinje?, upitala je ta skupina na svojoj Facebook stranici.

Dovođenje jaguara Džume bilo je protuzakonito, navodi Ipaam, tijelo koje nadzire korištenje divljih životinja i koje istražuje slučaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene