Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tijela četiri rudara smrtno stradalih u nesreći, koja se u četvrtak dogodila u rudniku ugljena "Raspotočje" u Zenici, u subotu su izvučena iz rudničke jame dok će se potraga za petim poginulim rudarom nastaviti u nedjelju.


Članovi ekipa za spašavanje, koji su puna dva dana neprekidno probijali nanose zemlje u rudniku kako bi spasili preživjele, dva tijela izvukli su oko 17 sati a još jedno tri sata kasnije, no privremeno su morali prekinuti rad jer je jamu u večernjim satima ponovo pogodio gorski udar. Izvlačenje četvtog tijela stoga je obavljeno tek nešto prije ponoći.

Vezani članci Slika nije dostupna Među poginulim rudarima je i mladić koji se u ponedjeljak prvi put spustio u rudnik Slika nije dostupna Meksiko: 3 mrtva i 4 nestala u eksploziji u rudniku

Lociran je dio rudnika u kojemu se nalazi i peto tijelo koje bi moglo biti izvučeno u nedjelju nakon što se prokopa dodatni prolaz kroz zemlju.

Glavni rudarski inspektor Federacije Bosne i Hercegovine Nuraga Duranović izjavio je kako je stradale rudare vjerojatno ugušio metan koji je preplavio jamu nakon pomicanja zemlje uslijed potresa.

VIDEO Unutar rudnika smrti: 800 metara pod zemljom, na mjestu gdje su zarobljeni rudari!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na hitnoj je sjendici u subotu donijela odluku da ponedjeljak 8. rujna, kada bi trebao biti sprovod poginulih rudara, proglasi danom žalosti u ovom entitetu.

Istodobno je donesena odluka da se obiteljima poginulih rudara osigura prva novčana pomoć u iznosu od po pet tisuća eura. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook