Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba prijeti odlaskom

'Asad nije došao pronaći rješenje, već kupiti vrijeme da pobije što više sirijskog naroda'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izaslanstvo koje predstavlja Visoki pregovarački odbor (HNC) zahtijeva da se zaustave napadi na civilna područja, puste zatvoreni civili i ukine blokada gradova.

Izaslanstvo sirijske oporbe u Ženevi moglo bi napustiti mirovne pregovore ako sirijska vlada i njezini saveznici nastave s bombaškim napadima i onemogućavanjem dostave humanitarne pomoći za opkoljena područja, rekao je voditelj oporbenog izaslanstva Rijad Hidžab u nedjelju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi okršaji Sirijske snage i saveznici granatirali predgrađe Damaska, sukobili se s pobunjenicima Slika nije dostupna Odgovor na kršenje primirja Pobunjenici pokrenuli napad u zapadnoj Siriji

Hidžab je rekao u izjavi objavljenoj online da bez UN-a i međunarodnog pritiska na sirijsku vladu da prekine s "nasiljem" neće biti razloga da najveća oporbena skupina koju podupire Saudijska Arabija ostane na pregovorima u Ženevi.

Oporbeno izaslanstvo sastalo se s posebnim izaslanikom UN-a Staffanom de Misturom prvi put u nedjelju zahtijevajući da se poduzmu napori kako bi se poboljšali humanitarni uvjeti u zemlji ili će odustati od političkih pregovora.

"Došli smo u Ženevu samo stoga što smo dobili precizna obećanja da će se postići ozbiljan napredak u humanitarnoj situaciji", rekla je Basma Kodmani, članica oporbenog pregovaračkog izaslanstva na konferenciji za novinare. "Ne možemo početi političke pregovore dok nema toga napretka".

Izaslanstvo koje predstavlja Visoki pregovarački odbor (HNC) zahtijeva da se zaustave napadi na civilna područja, puste zatvoreni civili i ukine blokada gradova.

Zahtjevi su navedeni u rezoluciji Vijeća sigurnosti donesenoj prošli mjesec koja podupire mirovni proces u Siriji. Kodmani je rekla da su je u to uvjeravali de Mistura, glavni tajnik UN-a Ban ki-moon i američki državni tajnik John Kerry.

Ona je međutim rekla da otkad je počela inicijativa za pregovore čini se da su snage sirijske vlade i njezina saveznika Rusije "gluhi" za te zahtjeve, jer su se napadi pojačali.

Glasnogovornik HNC-a Salim al-Muslat rekao je da su spremni učiniti deset koraka ako vladino izaslanstvo učini samo jedan, ali on vjeruje da postoji premala spremnost sirijskog predsjednika Bašara al Asada da učini ustupak.

"Režim nije došao pronaći rješenje, već kupiti vrijeme da pobije što više sirijskog naroda", rekao je. Članica oporbenog izaslanstva Farah Atasi rekla je da je prerano reći kako će dugo izaslanstvo ostati u Ženevi. UN očekuje da će pregovori trajati šest mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene