Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

moćne žene

2020. bi mogla biti prava povjesna prekretnica za žene

Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP)
Žene obučene kao sufražetkinje (Foto: AFP) Foto: Afp
Prvi put na predsjedničkim izborima 2020. moglo bi se vidjeti nekoliko žena koje se natječu za Bijelu kuću i to bi konačno moglo prekinuti ciklus rodno uvjetovanih kritika koje su mučile Hillary Clinton u 2016., prema razgovorima s nekoliko Demokratskih kampanja, veterana i politologa.

Zašto je to važno: svježe od 2018. godine "Godine žene", Nancy Pelosi je samo ponovno tvrdila da je glavna kao govornik kuće, a moglo bi biti i četiri Demokratkinje koje se kandidiraju za predsjednika 2020. godine. Ženski kandidati će se sigurno suočiti s nekim seksističkim izazpvima ovaj put, politički krajolik i razgovor o ženama koji se natječu za viši položaj promijenili su se od 2016.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 24 milijuna ostat će bez osiguranja Trijumf za Trumpa: Dobio je prvu bitku za ukidanje Obamacarea Slika nije dostupna Danas su milijarderi SKROMNI POČECI Neglamurozni prvi poslovi uspješnih ljudi

"S više žena u utrci manje je vjerojatno da ćete postati karikatura ambicije i veća je vjerojatnost da će vaše kvalitete doći do izražaja i biti ispitane", rekla je Jennifer Palmieri, Clintonina bivša direktorica za komunikacije i direktorica za komunikacije u Bijeloj kući pod Barackom Obamom.

Jennifer Lawless, profesorica politike na Sveučilištu u Virginiji, izjavila je da izbori 2020. neće biti o "jednoj ženi nasuprot muškom predsjedanju koje smo uvijek imali". Umjesto toga, "To će omogućiti ozbiljan razgovor o tome koliko su Amerikanci seksistički", izjavila je Lawless.

Razmišlja se da ako više žena pristupi i da birači i dalje izbacuju nematerijalne kritike poput: "Nešto mi se u vezi nje ne sviđa“, onda to nije samo Clintoničin problem.

Uzorak se još nije promijenio. Istog dana kad je Elizabeth Warren objavila da istražuje kandidaturu za predsjednika, pojavila se rasprava o tome je li ranjiva na iste kritike s kojima se Clintonica suočila - da je hladna i neugodna. Beto O'Rourke je u međuvremenu milosrdno uspoređen s Barackom Obamom.

Warren se uglavnom bavila tim problemom ignorirajući pitanja o tome, rekavši novinarima ovaj tjedan da će se "nastaviti boriti protiv problema jer mislim da je to najvažnije." Ali ona se zabavljala kritikama tako što je tweetala: "Čujem da su najomiljenije kandidatkinje žene u tihom automobilu!".

Šira slika

Budući da ljudi nisu navikli gledati žene na rukovodećim položajima, osobito kao predsjednika, izazov tada postaje da kandidatkinje moraju ostati simpatične i prijateljske, dok istovremeno pokazuju sposobnost da budu vrhovni zapovjednici.

"Mislim da ne cijenimo koliko su duboko postavljena naša očekivanja o tome kako se žene trebaju ponašati", rekao je Palmieri. "Koliki god da su žene postigle napredak, mi ovdje guramo cijelu ljudsku povijest. I dalje je prilično radikalna stvar za ženu da traži titulu predsjednika Sjedinjenih Država" rekao je Palmieri.

"Očekivanja su toliko veća u smislu onoga što javnost želi od žene", rekla je Adrienne Elrod, bivša direktorica strateških komunikacija za Clintoničinu kampanju 2016. "Oni žele nekoga toplog, prijateljskog, nalik baki, ali i hard-charger koji može ići na sastanak s 10 muških stranih vođa i slomiti sastanak. Oni žele nekoga tko ima sve", kaže Elrod.

Nije da muškarci nikada nisu doživjeli ispitivanje njihovih osobnosti (mislim da su to bili Al Gore i John Kerry) - jednostavno se nije smatralo da je to ključno. A Donald Trump nije zaslužio nikakve "simpatije" nagrade na putu do Bijele kuće.

Između redova: među glasačima Iowe, Warren je treći najpovoljniji kandidat za 2020., a njezina neto povoljna ocjena (64 postotna boda) je 15 bodova veća od Clintonove, prema anketi CNN-a / Des Moinesa / Mediacom prošlog mjeseca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene