Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabri pojedinci

Ispovijest žena koje ubijaju islamske militante

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Žene borci pozvane su s planine kako bi se borile protiv islamista. Prolazile su jednako tešku obuku kao i muškarci kako bi se suprostavile "prljavoj" organizaciji.

Žena zvana Ozlem dugogodišnji je borac iz Kurdistanske grupe slobodnih boraca koja je poslana da obrani Makhmour. Suprostavila se neprijateljima, odnosno islamskoj grupi poznatoj kao ISIS ili ISIL.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Slika nije dostupna Ugovor o braku Dokument koji ledi krv u žilama: 'Žene u ISIS-u su moćnije i imaju više prava od drugih'

"Znamo što su učinili u Sinjaru", kaže Ozlem referirajući se na nedavni pokolj Yazida. Preživjeli Yazidi pobjegli su u nedozvoljeni dio planine u sjevernom Iraku. 'Uz agresivnu mržnju došle smo u Makhmour boriti se protiv ISIS-a', nadodaje. U slijedećih 76 sati Ozlem i njezina grupa borile su se za kontrolu nad gradom. U vatrenoj borbi s muškarcima odjevenim u crno kojima je došla dovoljno blizu da je vidjela njihovu ravnodušnost i da se ne boje umrijeti. U sukobu s drugim neprijateljima vojnici su se branili zato što je za njih život važan. "Obično leže, pucaju iz zemlje ili se skrivaju iza nečega", kaže Ozlem. "No, oni su stajali, izložili su se i pucali", dodaje.

Militanti islamske države opasno su se približili Erbil-u glavnom gradu u poluautonomnoj kurdiskoj regiji Iraka. Veliki broj etničkih Kurda dragovoljno se priključio borbi, a trenirale su ih iskusnije žene koje su prolazile jednako tešku obuku kao i muškarci. Ravnopravnost spolova temeljna je značajka PKK-a (vojnog krila).

Imati žene na prvim linijama je jedan od načina suprostavljanja strahu od ISIS-a, prenosi Mashable. Uključila se i zapovjednica grupe od 500 žena boraca Peshmerga koja je rekla da su nakon onog događaja u Sinjaru svoju pomoć ponudili svi redom, odvjetnici, sveučilišni profesori, do vladinih radnika. Čak ju je i njezina desetogodišnja kćer upitala jel se može pridružiti Peshmergi kako bi se osvetila u ime djece koja su poginula u Mosulu i Sinjaru.

Peshmerga surađuje s PKK na nekim područjima uključujući Makhmour. Muškarci iz grupa stoje na kontrolnim točkama prijavljivajući izbjeglice koje se vraćaju u grad mjesec dana nakon što je Islamska država svrgnuta.

Zinarin (33) PKK veteranka koja opisuje islamsku državu kao prljavu organizaciju, kaže da će ostati dovoljno dugo zato što treba zaštiti svoje ljude.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene