Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treća najvažnija dužnost u Rusiji

Žena na čelu gornjeg doma ruskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zastupnici gornjeg doma ruskog parlamenta, Vijeća Federacije, izabrali su za predsjednicu tog doma, što je treća najvažnija dužnost u Rusiji nakon predsjednika i premijera, bivšu guvernerku Sankt Peterburga Valentinu Matvijenko.

To je prvi put u ruskoj povijesti da je na tako visoku dužnost izabrana žena. Za Matvijenko je glasalo 140 zastupnika, nitko nije bio protiv i jedan je bio suzdržan. Matvijenko (62) je diplomirala kemiju 1972., a 1985. završila je Akademiju Komunističke partije SSSR-a i postala dužnosnica u tadašnjem Lenjingradu. Bila je na mnogim visokim partijskim položajima, a poslije raspada SSSR-a u diplomaciji.

Matvijenko je od 2003. do kolovoza ove godine obnašala dužnost guvernerke Sankt Peterburga, drugog po veličini ruskog grada nakon Moskve. I premijer Vladimir Putin i predsjednik Dmitrij Medvedev potječu iz Sankt Peterburga.

Njezin prethodnik na čelu Vijeća Federacije Sergej Mironov smijenjen je s dužnosti u svibnju zbog javne oštre kritike koju je uputio vlastima Sankt Peterburga, odnosno vladajućoj Jedinstvenoj Rusiji u tom gradu. (Hina)

Pročitajte i ovo Ratni brodovi NATO-a Uskoro vježbe Ovo bi mogla biti sljedeća Putinova meta: "Ne pokušavajte ga nadmudriti" Teško naoružanje slave Dan pobjede FOTO Putin postrojio teško naoružanje i vojsku na Crvenom trgu, zaprijetio Zapadu: "U borbenoj smo pripravnosti!"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene