Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Film ih ponovno zbližio

O životu s genijalcem - 'Došlo mi je da se bacim u rijeku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas 71-godišnja Jane Hawking kazala je kako je u jednom trenutku stajala na rubu počinjenja samoubojstva. Život joj je bio, kako kaže, 'psihički i mantalno iscrpljujući' zbog velike genijalnosti njezina supruga s čime se morala svakodnevno nositi.

Prva supruga jednog od najvećih svjetskih umova, Stephena Hawkingsa, progovorila je o vlastitoj životnoj borbi. O iznimno teškom životu s bolesnim suprugom, njihovo troje djece i ostatkom svijeta koji je pred njih svakodnevno stavljao ekstremna pitanja.

Danas 71-godišnja Jane Hawking kazala je kako je u jednom trenutku stajala na rubu počinjenja samoubojstva. Život joj je bio, kako kaže, 'psihički i mantalno iscrpljujući' zbog velike genijalnosti njezina supruga s čime se morala svakodnevno nositi, piše The Independent.

Novi uspjeh Stephena Hawkinga: Utješio fanove One Directiona

"U trenucima je život bio toliko naporan, toliko psihički i mentalno iscrpljujući da sam pomišljala na samoubojstvo. Došlo mi je da se bacim u rijeku, no odustala sam od takvih nauma samo zbog djece", kazala je Jane za koju se javnost posebno počela interesirati nakon objave filma o životu Stephena Hawkinga 'Teorija svega' nagrađena Oscarom.

Jane i Stephen vezu su započeli nedugo nakon što je njemu dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza (ALS), teška i neizlječiva bolest motornog neurona od koje 95 posto oboljelih umire u roku od pet do 10 godina. Uspjeli su održati svoju vezu punih 25 godina, a onda je Fizičar na Božić 1989. godine napustio obitelj i počeo živjeti s Elaine Mason, najambicioznijom među njegovim njegovateljicama i suprugom inženjera Davida Masona, tvorca specijalnog sintetizatora pomoću kojeg je Hawking komunicira.

"U stvarnom životu, prepreke s kojima smo se suočavali bile su mnogo veće i gore od onih prikazanih u filmu", kazala je Jane.

'Čovjek mora kolonizirati druge planete jer će na Zemlji izumrijeti!'

"Nije postojala alternativa kojom ne bi mogli prelaziti preko nekih stvari i nastaviti živjeti dalje. Osjećala sam se dužnom biti uz njega u svakom trenutku, mislila sam da bez mene ne može. Željela sam da nastavi sa svojim radom, te da nam djeca odrastaju u stabilnoj obitelji, zbog toga smo prelazili preko mnogih stvari i nastavili živjeti", rekla je Jane.

Unatoč razvodu Jane i Stephen ostali su u dobrim odnosima, a kako kaže Jane, film 'Teorija svega' ponovno ih je zbližio.

"Film je pokazao Stephenu stvari za koje nije znao da se borim s njima. Uvidio je koliko sam se zapravo trudila da ga podržim u njegovu radu svih tih zajedničkih godina", rekla je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene