Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Zeleni' zaustavili vlak s nuklearnim otpadom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željeznička kompozicija s nuklearnim otpadom koja je u petak navečer krenula iz Valognesa (na sjeverozapadu Francuske) prema sjeveru Njemačke, zaustavljena je u departmanu Seine Maritime (na sjeverozapadu) u noći na subotu jer se vlaku približilo desetak aktivista pokreta Zelenih.


'Vlak stoji izvan željezničke postaje u Serqueuxu (Seine Maritime) od 1.30 sati po srednjoeuropskome vremenu zbog dolaska osoba u blizinu pruge', potvrdio je glasnogovornik Francuskih željeznica (SNCF) koji je dodao kako svi vlakovi prometuju prema voznom redu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije kočio na vrijeme Željeznička nesreća u Slavoniji: "Žurio se jer mu je sin sletio s ceste. Onda se autom zabio u vlak i totalno slupao vozilo" Ilustracija Važni napredak Napravili levitirajući vlak koji vozi po običnoj pruzi: Moći će razviti brzinu do 200 kilometara na sat

Vlakom se prevozi 175 tona nuklearnog otpada iz pogona za obradu Areva NC (bivša Cogema) u Den Haagu koji će se odložiti u Gorlebenu na sjeveru Njemačke.

Antinuklearne udruge najavile su da će prosvjedovati protiv prolaska vlaka u Seine Maritime i u Nancyju (na istoku Francuske).

I prije samog polaska vlaka u Njemačkoj je došlo do sukoba između policije i prosvjednika u kojima su u noći na petak četiri osobe ozlijeđene u Donjoj Saskoj. 

Desetak tisuća policajaca u Njemačkoj angažirano je kako bi spriječilo aktiviste za zaštitu okoliša da zaustave konvoj.

U studenom 2004. jedan je prosvjednik poginuo u pokušaju da zaustavi sličan konvoj kod Nancyja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene