Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši nadbiskup Los Angelesa

Kardinal optužen za zataškavanje pedofilije: Ne žele ga da bira papu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši nadbiskup Los Angelesa Roger Mahony, čije sudjelovanje u konklavama peticijom želi spriječiti američka katolička udruga, nije jedini elektor optužen za zaštitu svećenika pedofila, ističu udruge koje zastupaju žrtve seksualnog zlostavljanja.

Američka udruga Catholics United pokrenula je potpisivanje peticije kojom želi spriječiti sudjelovanje 76-godišnjeg Mahonya u izboru novog Pape. Prije mjesec dana Mahony, koji je bio nadbiskup Los Angelesya od 1985. do 2011., maknut je sa svih "javnih i administrativnih dužnosti", jer je prikrivao zlostavljanja što su ih 80-ih godina počinili deseci svećenika pedofila u njegovoj dijecezi.

Dok teku pripreme za izbor novoga Pape nakon što se prošli tjedan Benedikt XVI. odlučio povući, udruge koje zastupaju žrtve svećenika pedofila ističu da ponašanje kardinala Mahonyja dokazuje kako Benedikt nije uspio zavesti red u Crkvi.

>> Papa noćima nije spavao i odbijao je tablete za smirenje

Mahony bi "trebao pokazati zdrav razum i držati se podalje od Rima", ocjenjuje Roberto Mirabile, direktor talijanske skupine za borbu protiv seksualnog zlostavljanja.

Pristaše Benedikta XVI. ističu, naprotiv, da je on prvi Papa koji se stvarno suočio s problemom pedofilije u Crkvi, da se susreo sa žrtvama i pokrenuo donošenje propisa kako se takvo zlostavljanje ne bi ponovilo.

"Vatikan je primio žalbe žrtava, otvorio istrage, smijenio svećenike koji su zlostavljali", kaže Marco Scarpati, direktor talijanskog ogranka međunarodne organizacije Epcat protiv dječje prostitucije i pedopornografije.

Vatikan je lani održao prvu konferenciju na temu spolnog zlostavljanja u Crkvi na kojoj je okupio i žrtve i biskupe te psihologe iz cijelog svijeta.

Nadalje, u svibnju 2011., Sveta Stolica zatražila je od svih biskupskih konferencija u svijetu da donesu mjere borbe protiv pedofilije, a do danas su na taj poziv odgovorile tri četvrine njih.

Žrtve pedofilije drže da ni izdaleka nije učinjeno dovoljno. "Asplutno nismo optimisti", kaže Sue Cox, članica britanske udruge Survivors Europe koja je i sama bila žrtva svećenika pedofila. Crkva bi željela "aferu zatvoriti, a prošlost zataškati", kaže Cox.

Skandal svećenika pedofila izbio je prije više od desetak godina, isprva u Sjedinjenim Državama. No drugi udar 2010., slijedio je valom razotkrivanja afera zlostavljanja u Irskoj, Australiji, u SAD-u i Njemačkoj.

Vatikan je nedavno objavio da svake godine primi do 600 tužbi zbog slučajeva pedofilije koji sežu u 60-te, 70-te i 80-te godine. Uz kardinala Mahonyja ističu se još trojica kardinala kojih bi sudjelovanje u konklavama trebalo spriječiti, kaže Sue Cox.

Kardianl Justin Francis Rigali (77), nadbiskup u miru iz Philadelphije. Službeno je napustio dužnost zbog poodmakle dobi, no udruga njegovo povlačenje tumači time da je u njegovoj nadbiskupiji 37 svećenika optuženo za pedofiliju.

Belgijski kadrinal Godfried Danneels (79), došao je u žarište interesa javnosti prije tri godine kada je u njegovu domu zaplijenjen niz informatičkih dokumenata koji dokazuju da je pomogao prikriti stotine slučajeva pedofilije.

Irski kardinal Sean Brady (73), koji je 16 godina bio na čelu Crkve u Irskoj, javno se ispričao u svibnju 2012. jer nije prijavio policiji zlostavljanja za koje je bio odgovaran svećenik pedofil u njegovoj dijecezi 70-ih godina.

Udruge žrtava svećenika pedofila kao primjerice Snap, pozivaju Crkvu da objavi imena svećenika zlostavljača na internetu i naredi svim biskupima da sustavno prijavljuju takve slučajeve policiji.

Robert Hoatson, čelnik američke skupine Road to Recovery (Put opravka) smatra da bi istinsko iskorjenjivanje pedofilije značilo "otpustiti sve biskupe koji su prikrivali zlostavljanja". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene