Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova zadovoljan suradnjom koja se poboljšala nakon arbitražnog sporazuma


Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar istaknuo je u ponedjeljak da je potpis arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i njegova ratifikacija jedno od najvećih dostignuća vlade premijera Boruta Pahora, ocijenivši kako su nakon toga odnosi s Hrvatskom podignuti na višu razinu.

Vezani članci Testiranje na koronavirus, ilustracija I susjedi imaju problema s malim interesom za cijepljenje, uvode posebnu vrstu ''kazne'' za necijepljene Pojačan promet prema moru - 3 Udarni turistički vikend: Na ulazak u Sloveniju čeka se satima, gužve i prema moru

>> Slovenci: Prosvjedovat ćemo zbog karte

>> Strka u Sloveniji: 'RH je jednostrano riješila granični spor'

Granični prijepor je na početku mandata Pahorove vlade bio uzrokom slovenskog blokiranja hrvatskoga pristupa EU, ali su potkraj 2009. premijerka Jadranka Kosor i premijer Pahor potpisali sporazum po kojemu će taj prijepor riješiti međunarodna arbitraža, a hrvatski pristupni pregovori su zatim deblokirani.

Arbitražni sporazum ove je godine potvrdio i slovenski parlament, a konačna ratifikacija potvrđena je i na nacionalnom referendumu.

Žbogar: Ne odričemo se svojih interesa

'Drago mi je da su naši ljudi na referendumu potvrdili arbitražni sporazum', rekao je Žbogar. Budući da oporba ustrajno tvrdi kako je sporazum za Sloveniju loš i da joj neće donijeti željeni teritorijalni izlaz na otvoreno more, Žbogar je ponovio kako se Ljubljana 'nikako neće odreći svojih interesa'.

Procesni postupci za ispunjavanje arbitražnog sporazuma počet će potpisivanjem pristupnog sporazuma između Europske unije i Hrvatske, a Žbogar je rekao da je Slovenija već odabrala stručnjake za međunarodno pravo koji će ju zastupati pred budućim arbitražnim sudom, no još nije odlučila koga će u svoje ime imenovati kao arbitra u arbitražno vijeće niti tko će biti njezin agent, odnosno posrednik u komunikaciji s arbitrima. (Hina)