Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvaranje poglavlja o ribarstvu

Žbogar odbacio tvrdnje da je Slovenija popustila Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar odbio je kritike oporbenih zastupnika da zatvaranje poglavlja o ribarstvu u pregovorima Hrvatske s EU predstavlja neuspjeh slovenske vlade, i to zbog odluke Europske komisije da će slovenski ribari moći loviti u hrvatskim teritorijalnim vodama tek nakon što arbitraža odredi granicu na moru između dviju država.

Bilateralni Sporazum o malograničnom prometu i suradnji iz 1996. godine predviđao je da hrvatski ribari mogu obavljati gospodarski ribolov u slovenskim, a slovenski ribari u dijelu hrvatskih teritorijalnih voda uz obalu Istre, ali se uglavnom nije primjenjivao zbog nesuglasica vezanih za granični prijepor.

Prema kompromisu postignutom pred zatvaranje poglavlja o ribarstvu, odredbe SOPS-a vezane za ribolov ponovo će se uz određena pravila i uvjete moći primjenjivati, ali tek nakon što arbitraža definira granicu na moru. To je, međutim, slovenska parlamentarna oporba nazvala pregovaračkim neuspjehom Slovenije, podsjetivši da su slovenska stajališta do sada bila da Hrvatska ne može zatvoriti pregovore o ribarstvu jer krši odredbe SOPS-a ne želeći da slovenski ribari love u njenim teritorijalnim vodama.

Pitanje SOPS-a i zatvaranja hrvatskih pristupnih pregovora posebno je zadnjih dana potencirala Slovenska demokratska stranka bivšeg premijera Janeza Janše zbog čega je o stajalištu vlade o tome šef diplomacije Žbogar govorio u srijedu na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

On je odbacio tvrdnje oporbe da se Slovenija odrekla SOPS-a i prava da slovenski ribari love u hrvatskim teritorijalnim vodama te da je u pregovorima oko zatvaranja poglavlja ribarstvo kao članica EU-a popustila. Slovenija je u pregovorima oko zatvaranja poglavlja ispunila oba svoja cilja - granica na moru nije se prejudicirala, a osiguran je i trajan opstanak slovenskog ribarstva, istaknuo je Žbogar. Objasnio je da su interesi slovenskih ribara sada bolje zaštićeni jer je Slovenija pred Europskom komisijom upravo SOPS navodila kao dokaz da slovenski ribari imaju povijesno pravo na ribolov u teritorijalnom moru susjedne države. To ima je pravo sada priznato i u okviru Europske unije, rekao je Žbogar ustvrdivši da se 'to trajno povijesno pravo sada se unosi i u pristupni ugovor s Hrvatskom, a time i u pravnu stečevinu EU-a'.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova Oglasio se i Jandroković Božinović objasnio što znače punktovi na granici i hoće li ometati prolazak putnika

Nema dokaza da su slovenski ribari ulovljeni kod Vrsara

Zato kompromis po kojemu će se SOPS primjenjivati nakon što se odredi granica na moru, a slovenski ribari do tada dobivati novčane kompenzacije, nije pregovarački neuspjeh slovenske vlade nego upravo obrnuto, tvrdi Žbogar.

'S izuzetkom SOPS-a Slovenija nije imala druge dokaze da su slovenski ribari stvarno lovili u vodama do Vrsara. Sada je i Europska komisija u pregovorima koji su bili teški priznala činjenicu da SOPS postoji i da se radi o dokazu koji daje pravo Sloveniji da traži primjenu tog povijesnog prava kroz pristupni ugovor Hrvatske s Europskom unijom', kazao je Žbogar. Dodao je da je pregovarački uspjeh Slovenije prilikom zatvaranja poglavlja o ribarstvo i to što Hrvatska neće primjenjivati zakon o ekološko-ribolovnom pojasu (ZERP) na druge članice EU sve dok ne dođe do 'zajedničkog rješenja u europskom duhu'. Za Sloveniju je takvo rješenje od velike važnosti jer slovenski ribari na području ZERP-a ostvare 40 posto svog ukupnog godišnjeg ulova, istaknuo je slovenski šef diplomacije. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene