Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je da arbitražni sporazum s Hrvatskom pruža Sloveniji 'vjerojatno zadnju mogućnost' za povoljno rješenje graničnog prijepora te da bi ga građani trebali poduprijeti na referendumu 6. lipnja.


'Arbitražni sporazum vidim kao najbolju mogućnost sada i za ubuduće. To je vjerojatno zadnja mogućnost u kojoj se arbitraži daje zadaća da odredi kontakt Slovenije s međunarodnim vodama', rekao je Žbogar u razgovoru za magazin 'Mag', tjedni prilog dnevnika 'Delo'.

Vezani članci Granica Hrvatske i Slovenije - 4 Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Slika nije dostupna 'Posvetio sam 90 posto vremena rješavanju spora s Hrvatskom'

Slovenski ministar je rekao da Hrvatska ne bi bila pristala na takvu za Sloveniju povoljnu formulaciju iz sporazuma po kojoj joj može pripasti kontakt s otvorenim morem da nije željela nastaviti blokirane pristupne pregovore s Europskom unijom. Zato, po njegovim riječima, slovenski građani na referendumu tako povoljan sporazum trebaju poduprijeti, inače, upozorio je, Hrvatska će bez obzira na neriješeno granično pitanje sa Slovenijom ući u EU i možda više neće biti motivirana za rješenje prijepora.

Iz iskustva nakon tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan do nove inicijative o rješenju graničnog pitanja proteklo bi najmanje nekoliko godina i Hrvatsku tada ne bi više zanimala arbitraža i brzo rješenje graničnog pitanja, nego izlazak s prijeporom pred međunarodni sud pravde (ICJ), upozorio je Žbogar.

>> Jandroković: Hrvatska i Slovenija mogu zajedno riješiti svako pitanje

Najzaslužniji za arbitražni sporazum, po Žbogarovim je riječima, na slovenskoj strani imao premijer Borut Pahor koji je pregovarao s hrvatskom stranom u vrlo malenu krugu suradnika, a dogovoru s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor pomogla je aktivnost SAD-a i Europske unije. 'Hrvatska je željela nastaviti pregovore s EU-om, a velike su države željele da se taj problem riješi. U slovensko-hrvatskim pregovorima važnu su ulogu imale Sjedinjene Američke Države i Europska unija', rekao je Žbogar za tjednik 'Mag'. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju