Na Havajima su sve veće tenzije među stanovnicima zbog učestalih krađa u evakuiranim domovima. U strahu od pljačke snimljen je jedan muškarac kako puca na drugoga. Rijeke lave uništile su 600 domova na havajskome Velikom otoku.

Galerija Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 2 Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 3 Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 4 +0 Erupcija vulkana i rijeke lave na Havajima (Foto: Arhiva/AFP) - 1

Patty Jones, čiji se dom nalazi na području pogođenom erupcijom vulkana Kilauea na Havajima, prošlog je tjedna svjedočila uznemirujućem prizoru i snimila ga. Područje je to s kojeg su stanovnici evakuirani, ali im je dopušteno da se kućama vrate tijekom dana, i to samo onda kada je opasnost od lave izrazito niska.

Vezani članci U pucnjavi u Buffalu ubijeno 10 ljudi 18-godišnjak u Buffalu ubio 10 ljudi: Napad je bio rasno motiviran? Havaji: Lava u dvorištu (Foto: screenshot/Reuters) - 3 Ispred uništenog doma dočekao ga zastrašujući prizor: "Zvuk je bio zaglušujući, poput 100 teretnih vlakova"

Muškarac imena John Hubbard izašao iz svog auta te prišao drugom muškarcu, susjedu. Smatra se da mu je prišao jer je mislio da ondje ne živi.

John je ubrzo izvukao pištolj i zapucao prema susjedu. Nakon toga susjed mu je uzdignutih ruku i u nevjerici da netko puca na njega rekao da ondje živi. John je prema susjedu ispalio nekoliko hitaca. Protiv njega je podignuta optužnica za bezobzirno ponašanje, terorističke prijetnje te po još nekoliko točaka.

Na Havajima su sve veće tenzije među stanovnicima zbog učestalih krađa u evakuiranim domovima. Tako je bilo i prošlog tjedna, kada je snimljen ovaj incident.

Patty je ispričala kako je otišla, kao i mnogi, pogledati posljedice lave u blizini svog doma. Bilo je ondje više ljudi, a odjednom je, kaže, čula kako netko lupa vratima automobila. Mislila je da je netko također izašao iz automobila kako bi pogledao lavu. ''Kada je izvukao pištolj, nisam mogla ništa učiniti. Nisam ni očekivala takav stav od nekoga'', rekla je Patty.

Muškarac je zahtijevao od nje i ostalih da se izjasne o tome gdje žive. ''Svi su inače susretljivi i pomažu jedni drugima. Bilo mi je iznenađenje vidjeti nekoga da iskazuje tako agresivno ponašanje'', kazala je Patty.

Rijeke lave uništile 600 domova na havajskome Velikom otoku

Lava iz vulkana Kilauea od početka prošlog mjeseca progutala je gotovo 600 domova na havajskome Velikom otoku, pretvorivši se u najdestruktivniju erupciju modernog doba, izvijestio je u četvrtak lokalni čelnik Harry Kim.

Prema posljednjim procjenama, erupcija jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu premašila je materijalnu štetu počinjenu za vrijeme neprestane aktivnosti koja je započela 1983. U tom su razdoblju povremene erupcije lave za sobom odnijele 215 kuća i stambenih zgrada.

Kim je istaknuo da Kilauea, jedan od pet vulkana na Velikom otoku, nikada dosad nije uništio toliko puno zgrada u tako kratkom razdoblju.

Posljedice ove posljednje vulkanske erupcije, koja je u četvrtak ušla u 36. dan, najpogubnije su u Sjedinjenim Državama od erupcije 1980. vulkana Saint Helens koji se nalazi u sjeverozapadnom dijelu države Washington, kazao je geolog Scott Rowland.

U sličnoj, iznimno snažnoj erupciji vulkana Fuego u Gvatemali ovaj je tjedan smrtno stradalo više od stotinu ljudi.

Guverner Havaja David Ige i Kim najavili su osnivanje operativne skupine koju će činiti državni i lokalni dužnosnici kako bi donijeli plan pomoći stanovništvu. Svrha je osnivanja radne skupine i sprječavanje tako velike materijalne štete u budućnosti. (I.D. / Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju