Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U povodu Svjetskog dana voda Amnesty International Hrvatske u današnjem je priopćenju upozorio kako gotovo milijardu ljudi u svijetu nema pristup pitkoj vodi, a više od 2,5 milijarde ih živi bez adekvatnih sanitarnih usluga, zbog čega dnevno umire oko 20.000 djece.


Opća skupština Ujedninjenih naroda prepoznala je vode i sanitarne usluge kao temeljna ljudska prava, a isto je potvrdilo i Vijeće za ljudska prava, u kojemu se upravo priprema nova rezolucija na ovu temu.

Amnesty International Hrvatske izrazio je zadovoljstvo što je i Hrvatska među zagovornicima te rezolucije.

Upozoravaju međutim kako je pravo na vodu još je uvijek uskraćeno velikom broju ljudi, pa i u Hrvatskoj postoje obitelji kojima nije osiguran primjeren pristup pitkoj vodi.

Amnesty International upravo je objavio izvještaj o uskraćivanju ovog prava brojnim romskim obiteljima u Sloveniji, navodi se u priopćenju Amnesty International Hrvatske u kojem se ujedno pozivaju vlade da svim svojim građanima zajamče to pravo koje je preduvjet dostojanstvenog života. (Hina)

Vezani članci Požar u Francuskoj Apokalipsa danas: Općine nemaju vode, požari odnose kuće, šume i vinograde Ivan Güttler, zamjenik glavne ravnateljice DHMZ-a Sve niži vodostaji rijeka, a što tek slijedi? "Čekaju nas ekstremne temperature i suše''

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju