Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupljeni od sumnjive tvrtke

Zbog afere respirator suspendiran ravnatelj Civilne zaštite BiH: Nabavljeni uređaji potpuno neupotrebljivi u bolnici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine suspendirala je u utorak ravnatelja entitetske Uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka u jeku istrage otvorene nakon sporne nabave respiratora za bolnice koje bi trebale skrbiti o teškim pacijentima zaraženim koronavirusom.

Solak je bio među ključnim osobama čija je zadaća u protekla dva mjeseca bila utvrđivati i provoditi mjere nužne za suzbijanje epidemije koronavirusa, a u kratkom vladinu zaključku stoji kako je on suspendiran "do okončanja aktivnosti pokrenutih u vezi s postupkom javnih nabava".

Pročitajte i ovo Fadil Novalić Sam potvrdio vijesti Bivši premijer BiH ide u zatvor na četiri godine: Zlouporabio je položaj pri nabavi respiratora Hladna fronta dolazi do Hrvatske Poruke stižu na mobitele Snijeg, olujni vjetar, mećava, zapusi! Civilna zaštita upozorava na veliku promjenu vremena koja stiže noćas

Solak je ranije sam predložio vladi da ga suspendira nakon što se ispostavilo kako je njegovom odlukom posao nabave stotinu respiratora za bolnice u Sarajevu, Mostaru i Tuzli povjeren tvrtki "Srebrene malina", registriranoj za uzgoj i preradu voća i povrća te čiji je vlasnik Fikret Hodžić, poznat jedino kao voditelj reality showa na jednoj lokalnoj televiziji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera respirator Racija u sjedištu Civilne zaštite BiH: Sumnjiva nabava respiratora preko tvrtke koja se bavi - uzgojem povrća

Iz entitetskog proračuna Hodžićeva je tvrtka dobila 10,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 5,3 milijuna eura), koliko je i tražila kako bi u razmjerno kratkom roku nabavila respiratore koji su trebali biti isporučeni odjelima intenzivne skrbi u tri gradske bolnice.

Respiratori jesu dospjeli u BiH u predviđenom roku, no umjesto od nekog od renomiranih europskih proizvođača kupljeni su u Kini, i to po cijeni za koju se ispostavilo kako je barem za trećinu veća od one koja se uobičajeno nudi na tržištu.

Respiratori potpuno neupotrebljivi

Nakon što su mediji objavili početne informacije kako je riječ o sumnjivu poslu i transakcijama, Tužiteljstvo BiH otvorilo je istragu, a vještaci koji su angažirani u sklopu te istrage utvrdili su kako su nabavljeni respiratori potpuno neupotrebljivi za odjele intenzivne skrbi.

Kineski su uređaji zapravo predviđeni za uporabu u slučajevima poput transporta težih bolesnika kolima hitne pomoći.

Iz Tužiteljstva BiH u ponedjeljak su najavili kako će se istraga nastaviti do utvrđivanja svih okolnosti i eventualne kaznene odgovornosti osoba koje su bile uključene u nabavku respiratora koji sada stoje neraspakirani u skladištu Civilne zaštite. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene