Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Deseci indonezijskih muslimanskih studenata spalili su nizozemsku zastavu prosvjedujući protiv spornog filma nizozemskog parlamentarnog zastupnika kojim se islam prikazuje kao religija nasilja.


Usto su i deseci studenata iz Islamskog sveučilišnog centra oštetili ulaz na zgradi nizozemskog konzulata u Medanu, glavnome gradu pokrajine Sjeverna Sumatra.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija - 2 Broj novih infekcija leti im u nebo, ali ne raste broj hospitalizacija Slika nije dostupna U teškom je stanju: Zbog napada na nizozemskog novinara uhićeno troje ljudi, oglasio se i kralj

Policija je rastjerala prosvjednike, a njih 20-tak je i privela.

U Indoneziji, najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta, bio je to prvi nasilni prosvjed u valu izražavanja nezadovoljstva zbog emitiranja 15-minutnog filma Geerta Wildersa na internetu.

Protuimigracijski, desničarski političar Wilders, u filmu Fitna kombinirao je scene terorističkih islamističkih napada s citatima iz Kur'ana. Osim muslimanskih nacija, njegov su film osudili i drugi političari, primjerice glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, koji ga je nazvao "uvredljivim protuislamskim" uratkom.

Oko 88 posto od 225 milijuna Indonežana su muslimani.