Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Njemačka ne može ''samo uskočiti''

Zbog spora između Srbije i Kosova kasne satovi diljem Europe

Sat (Ilustracija: Thinkstock)
Sat (Ilustracija: Thinkstock)
Satovi diljem Europe kasne jer je frekvencija u strujnoj mreži već neko vrijeme ispod uobičajenih 50 hertza, a temeljni razlog njihova poremećenog rada je spor između Srbije i Kosova, prenose europski mediji.

Kašnjenje iznosi između pet i šest minuta i vjerojatno će se povećavati. Razlog tomu je činjenica da od polovice siječnja na europskom tržištu struje postoji 'rupa' u opskrbi, a to je u utorak u Bruxellesu objavila europska Udruga strujnih mreža ENTSO-E, prenio je DW.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović - 4 na samitu u Bruxellesu Reakcije na Putinovu promjenu retorike: "Ne želim strašiti zemlje članice, ali ću svima reći da moramo biti spremni" Ivana Petrović, reporterka Dnevnika Nove TV Sastanak Europskog vijeća Ivana Petrović iz Bruxellesa: "BiH je dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora"

Zbog perzistirajućeg političkog sukoba između Srbije i Kosova odande stiže manje struje u kontinentalnu mrežu na koju je priključeno 25 zemalja od Turske do Nizozemske.

U cijeloj Europi kasne svi satovi priključeni na strujnu mrežu: radio-satovi, satovi na mikrovalnim pećnicama, oni na štednjacima.... Pritom se radi samo o nekoliko stotina megawvatta, zbog čega prekid u snabdijevanju ne rezultira većim posljedicama.

Struja iz Srbije i Kosova nije toliko važna da bi se dogodio potpuni prekid u opskrbi, rekla je glasnogovornica ENTSO-E, Claire Camus, ističući kako nije riječ samo o tehničkom već i o "političkom problemu između Srbije i Kosova".

"Nema opasnosti kada je posrijedi sigurnost opskrbe, riječ je o kvaliteti frekvencije strujne mreže", rekla je Camus za AFP.

"Ovakve oscilacije mogu poremetiti rad satova. Mnogi među njima nemaju interni takt, niti ga dobivaju putem radio-veze, već im potrebni impulsi stižu iz strujne mreže. Ta frekvencija iznosi 50 hertza – 50 oscilacija u sekundi. Nakon 50 oscilacija, pokazuje se sljedeća sekunda. Kad nema dovoljno struje, frekvencija pada ispod 50 hertza pa je zato za 50 oscilacija potrebno više vremena. Zbog toga satovi kasne", pojasnila je.

Frekvencija strujne mreže nikad nije stabilna. Vlasnici mreža obično odmah reagiraju kad frekvencija prijeđe 50 hertza ili padne ispod te vrijednosti te prilagođavaju snabdijevanje strujom takvoj situaciji. Prema europskim pravilima tako bi trebalo biti i na Balkanu, no ondje se od sredine siječnja ne događa ništa jer Kosovo skladišti premalo struje, a Srbija odbija popuniti 'rupu'. Njemačka ne može tek tako 'uskočiti' i staviti na raspolaganje više struje.

Od sredine siječnja frekvencija strujne mreže u Europi iznosi 49,996 umesto 50 herza, zbog čega satovi svakodnevno sve više kasne. ENTSO-E je optimističan u pogledu daljnjeg razvoja situacije te očekuje da će se stanje još tijekom ovoga tjedna stabilizirati. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene