Viktoria Marinova (Foto: AFP)
Viktoria Marinova (Foto: AFP) Foto: Afp

Bugarska policija uhitila je Rumunja osumnjičenog za silovanje i ubojstvo novinarke Viktorije Marinove.


Bugarska policija priopćila je da je uhitila rumunjskog državljanina ukrajinskog podrijetla te da će ga zadržati 24 sata dok provjerava njegov alibi u sklopu istrage ubojstva istraživačke novinarke Viktorije Marinove, čije je tijelo prije četiri dana pronađeno u parku u njezinu rodnom gradu Ruseu.

Vezani članci Branko Rafajac Ubojici djevojke u Malom Lošinju sud odredio prisilni smještaj u psihijatrijskoj ustanovi: Bio je u neubrojivom stanju Pogubljenje, ilustracija Prvi put nakon 68 godina: Pogubljena žena zbog otmice i ubojstva žene u osmom mjesecu trudnoće

"Imamo u pritvoru osobu čiji alibi provjeravamo, ali trenutačno nemamo konkretnog osumnjičenog. Ispitivanje se nastavlja", rekao je Teodor Atanasov, čelnik regionalne policije Rusea. Kako javlja bTV, osumnjičeni je muškarac koji živi kao skitnica.

Viktoria Marinova bila je novinarka i urednica na bugarskom TVN-u, a radila je na istrazi o navodnoj korupciji povezanoj s fondovima Europske unije. Tridesetogodišnja istraživačka novinarka brutalno je pretučena, silovana i zadavljena u subotu u gradu Ruse na sjeveru Bugarske. Njezino tijelo pronađeno je u parku u blizini rijeke.

Marinova je treći novinar ubijen u Europi u zadnjih 12 mjeseci.

Policija potvrdila ubojstvo

Prema navodima tužitelja u ponedjeljak, tijelo 30-godišnje Viktorije Marinove pronađeno je u gradskom parku u subotu. "Riječ je o silovanju i ubojstvu", kazao je novinarima ministar unutarnjih poslova Mladen Marinov. Kako je kazao, nema dokaza da je ubojstvo povezano s novinarkinim istraživačkim radom i nema informacija da joj se eventualno ranije prijetilo.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je kako je "uvjeren da je otkrivanje ubojice pitanje vremena". Najbolji kriminalisti poslani su u Ruse, a tamo je pronađena velika količina DNK-a, kazao je premijer zatraživši da se ne vrši pritisak na istražitelje.

"Njezinu smrt izazvali su udarci u glavu i gušenje, a nedostaju njezin mobitel, ključevi od automobila, naočale i nešto njezine odjeće", kazao je regionalni državni tužitelj Georgi Georgiev.